La Guàrdia Civil està investigant un cas greu de maltractament animal a Vespella de Gaià, al Tarragonès. Gràcies a la col·laboració ciutadana, el Seprona va tenir coneixement d'un animal en unes condicions molt deficients de salut i que el seu propietari no feia res per curar-lo. Diversos agents es van desplaçar fins al lloc on es trobava l'animal, un pastor belga malinois. Només veure'l, els policies ja van sospitar que tenia leishmaniosi, una malaltia parasitària provocada per la picada d'un mosquit infectat. El gos presentava ferides al morro, úlceres als ulls, els glòbuls oculars vermells, les ungles molt llargues i dèbils i estava molt més prim del que hauria de ser.

A més, el propietari de l'animal el tenia en un pati exterior, lligat amb una corda, sense una caseta on resguardar-se del fred o la pluja, amb els recipients bruts del menjar i l'aigua i en unes condicions higièniques i sanitàries pèssimes. Per aquest motiu, se li van obrir diligències penals per un delicte de maltractament animal. El gos va ser traslladat a un veterinari, on es va confirmar que patia leishmaniosi. Tot i que no acostuma a ser mortal i de gravetat, existeix la variant visceral que si pot provocar la mort dels animals. Afortunadament, en aquesta ocasió aquest sembla que no ha estat el cas i el metge li ha prescrit un tractament mèdic perquè es recuperi.

Investiguen un altre cas de maltractament animal a Santa Coloma de Queralt

A més del cas de Vespella de Gaià, els agents del Seprona de la Guàrdia Civil també han denunciat els propietaris d'uns animals a la localitat de Santa Coloma de Queralt, a la Conca de Barberà, en un altre cas descobert gràcies a la col·laboració ciutadana. En aquesta ocasió, tot i que els animals es trobaven en millor estat de salut, també presentaven deficiències higièniques i sanitàries. A més, els animals no estaven identificats ni censats al Registre Municipal d'Animals de Companyia.