Unes truites de patates envasades han provocat un brot de botulisme amb diverses persones afectades en diferents comunitats autònomes. A hores d'ara s'han pogut confirmar quatre casos, dos a Valladolid, un a Astúries i un altre a Galícia. A més, hi ha tres possibles casos a Madrid, Andalusia i el País Valencià, que encara s'estan investigant. El Grup Palacios, empresa que fabrica el producte, ha decidit retirar les truites dels punts de venda i demana a les persones que ja l'hagin comprat que s'abstinguin de consumir-la. Des de l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (Aesan) s'ha demanat a les diferents comunitats autònomes que s'assegurin que les truites afectades no s'estan comercialitzant.
L'Aesan va alertar ahir sobre la possible relació entre el brot detectat de botulisme i la consumició d'unes truites de patates envasades per part de les víctimes. En obrir-se la investigació, el mateix Grupo Palacios va anunciar la retirada voluntària del producte dels punts de venda com a mesura de precaució. A més, també van anunciar que aturaven temporalment la seva fabricació a la planta industrial de Mudrian, a Segòvia. Fins ara, els productes es comercialitzaven sota diferents marques blanques als supermercats Lidl, Alcampo, Eroski, Consum, DIA, Ametller, Condis, El Corte Inglés, Carrefour.
Tres dels intoxicats, ingressats a l'UCI
El Centre de Coordinació d'Emergències i Alertes Sanitàries (CCAES) ha confirmat els quatre casos de botulisme. Es tracta de dos ciutadans italians que van menjar la truita a Valladolid i dues persones, de 49 i 50 anys, que van menjar les seves truites a Galícia i Astúries. En aquests dos últims casos, les víctimes van haver de ser ingressades a l'UCI pel seu estat de salut greu. A més, hi ha tres casos d'intoxicació més, a falta de confirmació oficial, que estarien relacionats amb el brot.
En un d'aquests casos, el d'una persona de 49 anys a Madrid, també ha hagut de ser ingressada a l'UCI. Els altres són una persona de 43 anys al País Valencià i una de 27 anys a Andalusia. En tots els casos, les víctimes havien menjat truita de patates en el mateix període, entre el 19 de juny i el 5 de juliol, tot i que les havien comprat en diferents cadenes de supermercats i tenien marques diferents.