La Guàrdia Civil ha requisat un total de 576 joguines perilloses en vuit botigues de venda de joguines inspeccionades al Camp de Tarragona i a les Terres de l’Ebre. Aquests objectes intervinguts, que podien suposar un risc per als nens i nenes, procedien majoritàriament de la Xina i estan valorats en uns 1.424 euros. Gran part dels articles procedien del contraban o estaven presumptament falsificats.

Aquestes intervencions són fruit de la campanya d’inspeccions en locals de venda de joguines que la Guàrdia Civil porta a terme des de fa anys durant les setmanes prèvies a Nadal. En tot aquest temps, s’han requisat milers de joguines que podien suposar un risc per als nens i nenes. La gran majoria eren productes que no tenien ni l'etiquetatge ni el certificat de la Unió Europea que n'autoritza la venda.

Augmenten les joguines que tenen etiquetes falses

Cada vegada entren menys joguines de manera il·legal a Espanya, però des de la Guàrdia Civil han detectat que ha augmentat el nombre de les que porten un etiquetatge “confús”. Per exemple, hi figuren les sigles CE, que podrien correspondre a ‘Conformitat Europea’, però que en realitat és ‘China Export’. D’aquesta manera fan creure que compten amb l’autorització de la normativa europea.

En el mateix sentit, també s’ha detectat que han incrementat les joguines amb un ‘Made in PRC’ a l’etiqueta. “A ulls de l’usuari sembla que hagi de ser de més qualitat”, expliquen des de la Benemèrita, però la realitat és que és exactament el mateix que ‘Made in China’, ja que PRC són les sigles de ‘Popular Republic of China’. És només una rentada de cara i una modificació de l’etiquetatge "per confondre al públic i també als cossos policials".

Entre les joguines més falsificades i amb un etiquetatge més confús hi ha les que van dirigides a nens i nenes en edat escolar. Especialment els cromos, les nines i els ninots. Des de la Guàrdia Civil alerten també que aquest any s’hi ha sumat l’anomenat ‘Pop It’. Es tracta d’una joguina de silicona plena de semiesferes que quan es pressionen, s'aplanen i emergeixen a l'altra banda. En els últims mesos s’ha estès molt entre els menors, però també en adults que el consideren com una eina antiestrès.