Tenir un bon ambient laboral resulta clau per poder desenvolupar la nostra feina amb normalitat. Sovint, però, poden sorgir picabaralles entre els mateixos companys. És el que li va passar a l'Anita Jarzyna, una dona de vint-i-nou anys, a qui van acomiadar de la seva feina després que l'enxampessin insultant a dos companys. Ara, no obstant això, l'empresa està obligada a pagar-li una indemnització de 3.000 lliures esterlines, que serien uns 3.500 euros. 

La dona és procedent de Polònia, però resideix i treballa a la ciutat de Princes Risborough, al Regne Unit, en una companyia encarregada de la fabricació i venda de matalassos. Els companys l'acusaven d'haver utilitzat insults racistes en contra d'ells durant una nit de copes mentre estava amb altres companys de feina. La dona va negar els fets justificant que a Polònia hi ha "certs insults" que es poden dir. 

L'extreballadora va proferir insults racistes als seus companys

Segons detallen els companys de feina presents aquella nit en la qual Anita Jarzyna se'n va anar de la llengua, Jarzyna va pronunciar una sèrie d'insults de molt mal gust, alguns fins i tot considerats racistes, en contra de dos companys de feina amb qui tenia certa adversitat. Els testimonis d'aquella nit expliquen que Jarzyna va expressar insults classistes i de mal gust en contra del director de vendes de la seva empresa, Daniel Bowler. També va dedicar insults contra la parella de Bowler, l'Erika Mateova, qui també pertanyia a la companyia: va referir-se a ella com a "gitana" de forma molt despectiva, i també va criticar la seva actitud en parella. 

Alguns dels companys presents van recriminar a Jarzyna el seu comportament i van criticar els insults escollits. Ella, per sorpresa de tothom, va justificar-se dient "puc dir el que vulgui, soc polonesa. A Polònia està bé dir aquestes coses, per què aquí no?". 

Jarzyna va ser acomiadada immediatament

Jarzyna va ser suspesa del seu lloc de feina. Dies després, va rebre la carta oficial d'acomiadament, motivada per les queixes anònimes de set companys de feina. Jarzyna va intentar esbrinar qui l'havia delatat, ja que aquella nit en la qual va parlar de més, no estaven presents ni Bowler ni Mateova. No va aconseguir saber qui els ho havia explicat, així que, assumint que van ser ells els que l'havien suspès i havien motivat l'acomiadament, va començar a repetir els insults contra els dos exclamant, a més a més, que "l'havien atacat". 

El comitè de l'empresa va convocar l'Anita Jarzyna a una audiència disciplinària, on van demanar-li que respongués davant les acusacions d'insults racistes que havia rebut. Un quart d'hora després, Jarzyna havia sigut acomiadada definitivament per conducta greu; a més, se li va negar l'opció d'apel·lar la decisió del comitè. Si bé Jarzyna va admetre haver criticat a Bowler, va negar haver pronunciat insults racistes contra la parella d'ell, Erika Mateova. No obstant això, consta que el comitè empresarial va trobar proves dels insults racistes. 

L'afectada va portar l'empresa a judici

Conscient que es tractava d'un acomiadament injust, Jarzyna es va posar en contacte amb un advocat per tal de dur l'empresa a judici. El judici, que va tenir lloc el passat dijous, va ser tot un èxit per la Jarzyna. El jutge va concloure que l'acomiadament era improcedent perquè la decisió es va prendre en només quinze minuts, i perquè l'afectada no va tenir opció de rèplica ni va poder explicar-se.