A tots els cossos policials les disputes semblen que són a l’ordre del dia, algunes amb més o menys focus mediàtic, segons els interessos de cadascú. L’enrenou ara s’ha centrat en una de les unitats d’èlit de la policia espanyola, el Grupo Especial de Operaciones (GEO), el que vindria a ser l’homòleg del Grup Especial d’Intervenció (GEI) dels Mossos a la Policia Nacional.

Després de viure una època daurada després de convertir-se en una de les unitats més reconegudes de la policia d’Espanya amb la sèrie que els hi van dedicar a Amazon Prime, ara la possible fuga d’un dels seus inspectors genera malestar al GEO i també deixa a la corda fluixa la segona temporada d’aquesta sèrie d’èxit.

L’inspector més famós vol marxar del GEO

Pelayo Gayol, inspector de la Policia Nacional, era un dels encarregats, en aquesta docusèrie, d’ensinistrar els futurs agents que havien de formar part d’aquesta unitat d’elit. La sèrie el va convertir en un dels mítics d’aquesta unitat, però ara, després d’un relleu al capdamunt de l’estructura de comandament del GEO i de perdre pes operatiu, després de ser apartat de dirigir un dels grups tàctics, ha decidit demanar ser enviat a una nova destinació. Això no només genera un fort terratrèmol en el si d’aquesta unitat policial d’intervenció, també complica que Amazon Prime pugui fer la segona part de la sèrie. 

EuropaPress 4287547 presidente gobierno pedro sanchez da mano agente visita base operativa
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en una vista a la seu del GEO / Europa Press

Fonts sindicals i coneixedores dels debats interns de la policia espanyola asseguren que el nou cap de la unitat, el comissari Luis J. Esteban Lezáun -mediàtic per haver guanyat el pot del programa Pasablabra de Telecinco-, no està disposat a autoritzar la gravació de la segona temporada de la sèrie per evitar una “sobreexposició” de la seva unitat. Aquest comissari, originari de Saragossa i que també ha estat destinat a Barcelona, on va comandar els GOES, l’any 2015 va fer-se famós en aconseguir un pot de més de 350.000 euros d’aquest conegut programa que llavors s’emetia a la televisió de Mediaset. El febrer d’aquest any Interior va rellevar el comissari Daniel Nogueroles del capdavant del GEO, que va ser destinat el passat mes de desembre a Ceuta.

Més problemes al GEO

Però la més que possible marxa de l’inspector Pelayo, que entre altres missions internacionals, també va ser l’encarregat de liderar l’escamot d’agents que van evacuar el cos diplomàtic d’Ucraïna a l’inici de la guerra de Putin, no és l’únic enrenou. Aquesta setmana també s’ha conegut que el ministre de l’Interior espanyol, Grande-Marlaska, ha ordenat rebaixar les proves físiques que s’han de superar per accedir en aquest cos d’èlit, per, segons els sindicats policials, propiciar l’entrada de dones.

Des de l’operativa lamenten que aquests canvis siguin, a llarg termini, un problema per la capacitació de la unitat. Ben aviat es farà un procés de selecció de 17 nous agents pel GEO. L’any 2020 es van presentar 240 agents a la prova. D’aquests, quatre van ser dones, tot i que no van superar les proves per ingressar al GEO.