La sèrie sobre com es forma un agent especial de la Policia Nacional 'GEO Más allá del límite' està de moda. Es pot veure a Amazon Prime i s’està convertint en tendència, els instructors posen a prova els aspirants que hauran de ser agents d’aquesta unitat que està preparada per assaltar cases amb terroristes o per rescatar persones com tu i jo si ens segresten al tren o en un avió.

Són el darrer recurs legal de l’Estat per fer front als dolents. Però és tan complicat entrar-hi com es pinta el documental, a cavall entre la realitat i la ficció?

Sí, no tothom està capacitat per formar part d’aquesta unitat d’elit de la Policia Nacional. El Grupo Especial de Operaciones (GEO) està format per diversos agents, tots homes. 

Cap dona encara ha pogut superar les proves per entrar a formar part d’una unitat que està preparada, 24 hores al dia, 365 dies a l’any, per afrontar els reptes més complicats. Igual que el GEO, la Guàrdia Civil també disposa de la seva unitat d’elit, la Unitat Especial d’Intervenció (UEI), i els Mossos d’Esquadra tenen el GEI, el Grup Especial d’Intervenció.

Quins requisits ha de tenir un agent del GEO?

Per tal de poder accedir a les proves per ser agent del Grupo Especial de Operaciones (GEO) cal ser funcionari de la Policia Nacional des de fa, com a mínim un any. També cal tenir el carnet de conduir B, superar un reconeixament mèdic, passar les proves físiques, superar un test de personalitat i també, finalment, superar un test d’aptitud encarat a les funcions concretes que fa aquesta unitat especial. 

GEO PoliciaNacional

Un agent del GEO de la Policia Nacional, en una imatge d'arxiu / CNP

Finalment, si tot això se supera, l’aspirant haurà de superar una entrevista personal i una entrevista en grup. Un cop tot això es pugui superar, l’agent entrarà a formar part del curs de formació -la fase que es pot veure en el documental d’Amazon-, que tampoc vol dir que acabi formant part d’aquesta unitat. Els instructors poden acabar la formació amb un 0, és a dir, sense convertir en GEO a cap dels aspirants.

Un 50% físic, un 50% psíquic

Per entrar a formar part del curs de formació especial cal abans superar unes proves físiques. En menys de 7 segons i dues dècimes cal córrer una carrera de 50 metres en superfície plana. Cal també fer una carrera de 3.000 metres en menys d’onze minuts i mig. 

Cal nadar 50 metres en menys de 56 segons, fer deu flexions en barra en el menys temps possible i superar un salt vertical de, com a mínim, 53 centímetres. Un cop al curs, però, les proves es compliquen, com es pot veure a la sèrie d’Amazon. A la formació els instructors també posen a prova els aspirants en el terreny psíquic, que és el 50% d’un component del GEO.

I val la pena?

L’esforç, més enllà de la satisfacció personal de servir al teu país en una unitat d’elit de la teva policia, es retribueix. Com tot funcionari la feina de GEO està marcada per barems infinits amb complements segons especialitats, rangs i altres coses. El sou base d’un agent GEO no arriba als 3.000 euros si bé tenint en compte les seves funcions, les seves missions i també el seu rang, el pot pujar fins a gairebé a 6.000 euros. El sou d’un GEO varia segons el destí -dintre l’Estat o internacional-, les responsabilitats i el rang.