Destapada una nova trama ginecològica als Països Baixos en la qual un metge de la clínica Alrijne de l'estat va utilitzar la seva esperma per inseminar multitud de pacients de tractaments de fertilitat. Fins al moment s'ha descobert que és pare biològic d'almenys 21 persones, tal com ha confirmat el mateix centre. Els fets, ocorreguts entre 1973 i 1986, suposen la infracció de les normes del sector, encara que es tracta del tercer cas descobert en els últims cinc anys.

Descobert un ginecòleg que inseminava a pacients amb la seva esperma

Ha estat la direcció de l'Alrijne Hospital, a uns quaranta minuts d'Amsterdam, qui ha fet públics els fets, en un comunicat en el qual també han qualificat d'"inacceptables" els actes del ginecòleg Jos Beek. Els fets es van descobrir el juny de 2021, quan l'organització Fiom, especialitzada en qüestions d'embarassos no desitjats i paternitat, va comprovar que hi havia una coincidència en l'ADN de 21 nens nascuts de pacients de Beek i d'un dels seus fills propis.

Clínica Alrijne / Google Maps

Les mares que s'havien sotmès al tractament creien que la inseminació s'havia fet amb donacions anònimes, per la qual cosa el centre declara que els "preocupa el seu estat emocional atès el xoc que tot això suposa". Tanmateix, els responsables encara no han pogut determinar la quantitat total de dones que van ser tractades, ja que els expedients, d'entre 1973 i 1986, ja havien estat destruïts. Així i tot, no descarten que es descobreixin desenes més de descendents del ginecòleg, fet que haurà d'aclarir una investigació independent que ja està en marxa i que espera donar resultats a l'estiu d'aquest any.

Una legislació que emparava aquest tipus de pràctiques

Aquests fets coincidien amb unes dècades en què els tractaments de fertilitat eren nous als Països Baixos, per la qual cosa encara no hi havia un protocol sobre això, que arribaria vint anys després. Així ho explicava Peter Jue, membre de la junta directiva de l'hospital, als mitjans: "Hi havia poques regles i menys visibilitat que avui, ja que disposem d'auditories, i això pot contribuir a l'ocorregut". Aquesta ambigüitat legal, per tant, hauria estat l'oportunitat perfecta perquè el metge ocultés els seus actes.

De fet, al país ja no es pot ser donant anònim de semen des de 2004, perquè les clíniques han de cedir la informació a una fundació que gestiona una base de dades oberta en la qual els fills concebuts amb aquests processos poden buscar els seus pares biològics des dels 16 anys. A més, està regulada la quantitat de donacions per persona, que no poden superar les 25 vegades. Tanmateix, també hi ha hagut casos en els quals els donants acudien a diferents clíniques per poder fer-ho, com el que es va destapar el 2017, descobrint que un sol donant havia anat a onze centres i era pare d'almenys 102 nens.

El tercer cas en els últims anys al país

Tornant als casos de ginecòlegs, Jos Beek és ja el tercer en ser descobert des de 2017, quan el metge Jan Karbaat, amo d'una clínica a Rotterdam i mort aquell mateix any va ser descobert havent realitzat la mateixa tècnica, deixant embarassades les pacients amb la seva pròpia esperma, amb almenys 49 fills reconeguts, encara que s'estima que podrien ser fins a 80. A més, en contra del que demanaven les mares, utilitzava mostres de diversos donants en una mateixa pacient. I, per si no n'hi hagués prou, no analitzava el semen per descartar possibles trastorns hereditaris que després van sorgir.

L'altre sanitari agafat va ser Jan Wildschut, que treballava en un centre en el municipi de Zwolle i que entre 1981 i 1993 va passar per donants anònims la seva esperma i va tenir més de 34 fills d'aquesta forma fraudulenta. Els tres ginecòlegs han mort abans de ser investigats, per la qual cosa en deixen darrere de si una més que nombrosa descendència que no obtindrà justícia.