El titular del Jutjat de Pamplona ha condemnat al Servei Navarro de Salut–Osasunbidea (SNS-O) a indemnitzar amb un total de 320.000 euros una família per un intercanvi de bebès produït per error el 1993 a l'Hospital Verge del Camí de la capital navarresa. Vint-i-dos anys després, l'agost de 2015, es va demostrar que biològicament la demandant no era filla de la seva mare.

Intercanvi de bebès a l'hospital

El Tribunal Superior de Justícia de Navarra (TSJN) assenyala que, per la seva part, l'altra jove intercanviada després del naixement s'ha negat a sotmetre's a les proves corresponents per aclarir els fets.

En la sentència, que pot ser recorreguda davant de la Sala Contenciosa Administrativa del TSJN, el magistrat parteix d'un fet "objectiu i innegable, que no hi ha filiació biològica" entre la mare i filla recurrents en aquest procediment.

Per tant, el jutge només troba una explicació: "La hipòtesi més real i probable és que l'intercanvi es va produir al SNS-O". I subratlla que el més real és que, havent nascut els dos bebès el mateix dia, l'intercanvi es produís a l'hospital, "quan era el personal sanitari l'únic amb accés als nounats i quan es va poder produir l'error i l'intercanvi", recalca, segons Efe.

Peus nadó / Pixnio

Peus nadó / Pixnio

El jutge rebaixa la indemnització per perjudicis

En la seva demanda, els recurrents van sol·licitar al Servei Navarro de Salut una indemnització total pels perjudicis d'1,7 milions d'euros, encara que el jutge ha rebaixat les quantitats en la seva decisió.

El SNS-O i la seva companyia d'assegurances, per la seva part, es van oposar a la demanda. Van rebutjar la seva responsabilitat i van al·legar que la recurrent "va ser "correctament identificada" en el seu naixement amb el mètode establert en aquell moment, que era el del braçalet.

Van afirmar que es va produir un correcte control de pesos dels bebès i que hi va haver un correcte compliment en les mesures de seguretat, i van concloure que "hi ha una falta d'acreditació del presumpte intercanvi dels nadons per part del personal sanitari del centre hospitalari", per la qual cosa van advocar per la desestimació de la demanda.

Tanmateix, el jutge assegura que la responsabilitat del SNS-O es desprèn del seu propi informe, que assenyalava que "el personal sanitari era l'únic que podia accedir a tots els bebès".