Els Mossos d'Esquadra han desarticulat un grup criminal especialitzat en els robatoris d'habitatges que havia aconseguit endur-se més de 100.000 euros en joies de diverses cases situades en municipis de la Vall d'Aran. Durant l'operatiu, que s'ha dut a terme després d'una llarga investigació iniciada a finals del 2023, els agents de la policia catalana han detingut tres dones i dos homes, d'entre 20 i 57 anys, com a presumptes autos de sis robatoris i quatre furts. A més, també s'han pogut recuperar part dels objectes sostrets dels habitatges.

Una de les lladres treballava a les cases com a dona de la neteja

La banda de lladres feien servir en tots els casos un modus operandi molt similar. Escollien cases unifamiliars en zones rurals, normalment de gent d'edat avançada, i una de les membres del grup hi aconseguia feina com a dona de la neteja. D'aquesta manera, la dona aconseguia saber en quines deixaven les portes obertes durant el dia o si amagaven algun joc de claus a l'exterior de la casa. Amb aquesta informació, els lladres podrien utilitzar aquestes claus per accedir als domicilis, saquejar-los i, en el moment de marxar, tornar-les a deixar al seu lloc per no aixecar sospites. De fet, moltes vegades les víctimes no s'arribaven a adonar del robatori fins al cap d'un temps quan trobaven a faltar joies i diners en efectiu.

En rebre diverses denúncies, els Mossos van obrir una investigació. Després de diverses indagacions van veure que hi havia una veïna de Vielha que, precisament, havia treballat com a dona de la neteja en algunes de les cases on havien entrat a robar, així que la van començar a seguir de prop, com també al seu entorn. També es van comprovar els registres dels establiments de compravenda d'or, descobrint que anaven a vendre les joies a Lleida, lluny de la Vall d'Aran.

Després d'aconseguir diversos indicis, aquest passat dimecres es va muntar un operatiu per a desarticular la banda. Es va fer una entrada i perquisició al domicili de la principal sospitosa a Vielha i es van detenir cinc persones, tres dones i dos homes, a més de recuperar nombroses joies robades. Se'ls ha pogut relacionar amb sis robatoris amb força i quatre furts a Vielha, Garós, Betren Escunhau i Casarih. També haurien entrat en cinc habitatges més, tot i que van acabar marxant sense robar res. En total haurien aconseguit més de 100.000 euros en joies. La investigació continua oberta per tal de retornar els objectes robats a les víctimes i per esbrinar si els detinguts podrien estar relacionats amb algun robatori més.