Primer gran incendi de la temporada a Catalunya en la jornada d'avui: un foc crema vegetació a Castellví de Rosanes i Martorell al Baix Llobregat, a tocar de Martorell. Diverses dotacions dels Bombers de la Generalitat hi intervenen.

Incendi a Castellví de Rosanes

Els Bombers de la Generalitat treballen des de prop d'un quart de cinc de la tarda en un incendi de vegetació a Castellví de Rosanes, a la comarca barcelonina del Baix Llobregat. En un principi, el cos d'emergències ha enviat a l'indret 13 dotacions terrestres i 4 mitjans aeris.

Incendi Martorell i Castellví / Carlos Baglietto

Incendi a Castellví de Rosanes i Martorell / Carlos Baglietto

Però poc després la xifra s'ha hagut d'ampliar progressivament fins a 80 dotacions, entre terrestres i aeris, atesa la intensitat de les flames.

Segons les primeres informacions, l’incendi hauria començat al final del carrer Tarragona del municipi de Martorell i s’ha estès, empès pel vent de Ponent, dalt de la muntanya.

Incendi Castellví i Martorell / Carlos Baglietto

Més de 100 hectàrees han cremat / Carlos Baglietto

Des de la carena, el foc ha començat a generar diversos focus secundaris, alguns dels quals han anat més enllà de l’autopista AP-7, que s'ha hagut de tallar.

Cap a dos quarts de nou del vespre, encara estava tallada en dos punts: a Papiol en direcció Tarragona (amb retencions de 5 km des de Sant Cugat); i a Martorell en direcció Barcelona (amb 6 km de retencions des de Gelida).

AP7 tallada / Carlos Baglietto

L'AP-7 ha hagut d'estar tallada arran l'incendi / Carlos Baglietto

Els desviaments s'han fet per la B-23 i l'A-2.

Possible negligència humana

Fonts dels Bombers han explicat que l'estratègia que s'ha seguit amb aquest foc és un atac contundent al principi per intentar estabilitzar-lo com més aviat millor.

Les causes estan sent investigades pels Agents Rurals de la Generalitat, que calculen una superfície aproximada provisional de 152 hectàrees afectades: 46 a Castellví de Rosanes i 107 al terme de Martorell. D'aquestes, 150 hectàrees són de terreny forestal.

De moment, se sospita que l'origen ha estat una negligència humana al carrer Tarragona de la localitat de Martorell.

Jaume Bosch, cap territorial dels agents, informa que han entregat diligències al Jutjat de Martorell sobre l'inici de les flames per trobar l'autor de l'inici del foc.

30 famílies desallotjades

A més, els Mossos d’Esquadra han evacuat un total de 30 famílies, que es troben allotjades en hotels.

De moment, no hi ha hagut ferits i encara no es pot saber si hi ha cases afectades de manera greu, ha explicat Joan Rovira, cap dels Bombers de la Regió Metropolitana Nord, en una roda de premsa a dos quarts de deu de la nit, després d'hores lluitant contra les flames.

Bombers saben que serà difícil, però són optimistes

Cap a dos quarts de vuit de la tarda, una residència d'avis de Sant Andreu de la Barca també ha hagut de ser desallotjada per prevenció.

Joan Rovira, cap de Bombers Metro Nord / Guillem Ramos

Joan Rovira, cap dels Bombers de la Regió Metropolitana Nord, en la roda de premsa d'aquesta nit / Guillem Ramos

El mateix Rovira també ha explicat a la roda de premsa que només queda un 30% de les flames per confinar i perimetrar i "si tot va bé, demà al matí es podrà haver controlat el foc", ha declarat.

Els mitjans aeris, que no poden treballar a la nit, tornaran demà al matí per ajudar les dotacions que encara queden al lloc dels fets i que consideren que "no serà una feina fàcil", atesa l'orografia complexa, que impedeix l'arribada de vehicles a prop del foc.

Aquestes dotacions se centraran en la part del flanc esquerre, cap a la Serra de Talls, que continua propagant-se sense control.

Cases confinades

També, Protecció Civil ha fet un comunicat a la tarda en què demanaven als veïns de les urbanitzacions Can Sunyer del Palau i Valldaina que es confinessin a casa.

Incendi Martorell / Carlos Baglietto

Un fort incendi ha cremat Martorell i Castellví / Carlos Baglietto

Per protegir-se a casa recomanen tancar finestres i portes per evitar que el fum entri i fer un seguiment de l'estat de salut de persones vulnerables com ancians, nens, o persones amb problemes respiratoris.

Avions comercials sense visibilitat

El foc, a més, ha provocat una densa fumarada en cremar matolls i plantes seques, deixant-se veure des de diverses parts de Barcelona i provocant fins i tot que alguns avions comercials hagin demanat desviacions de les seves rutes durant la tarda per problemes de visibilitat en aproximar-se a l'aeroport del Prat.

Incendi Castellví de Rosanes  Cedida

Incendi a Castellví de Rosanes / Cedida

Fort incendi a Lloret de Mar

Un altre incendi ha cremat avui una casa i set hectàrees a la carretera GI-682 entre Lloret de Mar i Tossa de Mar, a la comarca de la Selva.

 Per causes que encara s'estan investigant, l'incendi d'una furgoneta al voral d'aquesta carretera de la costa, ha propagat un incendi que ha afectat massa forestal entre els quilòmetres 15 i 16 de la via.

Furgoneta Lloret

Una furgoneta ha cremat entre Tossa i Lloret de Mar, provocant un incendi / Cedida

Més de 30 dotacions terrestres i gairebé una desena d'aèries, han treballat per atacar el foc, que ha afectat la planta superior i el jardí d'una casa i ha provocat el desallotjament de vuit habitatges de la urbanització Font de Sant Llorenç.

Controlat amb set hectàrees cremades

Finalment, cap a dos quarts de cinc d'aquesta mateixa tarda, els Bombers de la Generalitat han donat per controlat l'incendi, amb un balanç de set hectàrees i una casa cremades. 

Aquestes flames també han creat una gran quantitat de fum que s'ha pogut veure des de diversos punts d'aquesta zona de la Costa Brava.