"Un trosset d'Espanya a Londres", "Deliciós" o "Joia amagada" són algunes de les ressenyes de clients internacionals que provaven els plats del Bar Gansa de Londres, un local de tapes amb cuiner espanyol ubicat en ple Camden Town. Però les ressenyes en espanyol canvien una mica i fan saltar les alarmes: "Horrible no, molt més," "penós".

Alberto Chicote prova les "pitjors patates braves" a Londres

Alberto Chicote, el reconegut xef espanyol, que l'any passat va arrasar amb el seu programa a La Sexta Te lo vas a comer, decidia en un dels seus capítols comprovar la mala qualitat de la tapa espanyola més coneguda.

Alberto Chicote en 'Et el vas a menjar' / La Sexta

Alberto Chicote en 'Te lo vas a comer' / La Sexta

"Horrible no, molt més. Si el que voleu és tastar menjar espanyol, fugiu d'aquest lloc. No he menjat pitjors patates braves en la meva vida", era la ressenya més salvatge i recent a TripAdvisor, la que va incitar en Chicote a acudir a l'establiment. S'asseu a la terrassa i després de llegir la carta decideix demanar el més típic per poder fer-se una idea de la qualitat dels plats: croquetes, samfaina, truita de patates i les famoses braves.

Un cuiner espanyol al Regne Unit: la recepta de la salsa

En el moment del tast, el cuiner se sorprèn en provar unes croquetes de pernil saboroses i amb trossos de l'embotit, una truita molt bona, una samfaina curiosa amb una espècia que no identifica però amb bon gust i les patates...

A nivell estètic es veuen patates en daus fregides, amb un aspecte bastant normal i comparable amb qualsevol bar o restaurant espanyol de bona qualitat. Tanmateix, en provar-les, Chicote només pot estar d'acord amb el client que es queixava i les qualificava de les "pitjors de la seva vida".

Braves|Abruptes / La Sexta

Braves del Bar Gansa / La Sexta

El cuiner prova la salsa contínuament, descrivint que no entén el sabor, que és fins i tot dolç, que realment són per oblidar-les i horribles. I demana a la cambrera de parlar amb el xef del restaurant. Un jove andalús surt del local i comença a parlar amb l'Alberto, que li pregunta per l'espècia de la samfaina que no havia captat.

Un perfil més baix per al públic internacional de la ciutat

Acaben concloent que es tracta de pebre vermell o paprika, que feien el tastador confondre-la amb un amaniment morú. I arriba el delicat moment de les patates braves, que l'expresentador de Pesadilla en la cocina tracta amb bastant suavitat. Llavors el jove cuiner revela la recepta de la salsa que les converteix en "horribles": quètxup, maionesa, taronja i brandi.

Una barreja sorprenent i inesperada per a qualsevol persona que hagi provat unes clàssiques braves de bar en qualsevol lloc d'Espanya.

El xef del Bar Gansa assegura a Chicote que és molt difícil portar la gastronomia al mateix nivell amb aquest tipus de clients, que prefereixen una versió més rebaixada del menjar espanyol, fet que el va portar a mantenir un perfil baix sense gaire aposta d'altura.