Cinc membres de Metges sense Fronteres (MSF) van ser segrestats dijous a la nit per homes armats al nord del Camerun, ha informat avui Efe l'ONG. "Durant la nit del 24 al 25 de febrer, uns homes armats van entrar a les instal·lacions de MSF a Fotokol, en l'extrem nord del Camerun (...) i es van portar a cinc membres del nostre equip", va destacar MSF en un comunicat Efe.

Fotokol és una localitat ubicada a la regió camerunesa de l'Extrem Nord, a la frontera amb Nigèria. "No es coneixen fins ara la identitat (dels homes armats) ni les seves motivacions", va afegir l'organització humanitària.

Problemes amb la llengua al país

Al Camerun (que va ser colònia britànica i francesa fins a la seva independència el 1960), l'anglès i el francès són idiomes cooficials i conviuen juntament amb unes altres 250 llengües natives.

L'octubre de 2017 diverses protestes pacífiques de professors i funcionaris de justícia que demanaven d'utilitzar l'anglès en tribunals i escoles van ser durament reprimides per les forces de seguretat, la qual cosa va provocar el naixement de grups separatistes.

Els atacs a les regions Nord-oest i Sud-oest del Camerun es repeteixen des d'aquell any, després que se sumessin al conflicte grups armats que reclamen la independència de les àrees de majoria anglòfona (el 20% del territori), a les quals criden Ambazonia.

Un país amb conflictes violents

En l'actualitat, més de 711.000 persones han estat desplaçades per la violència i les operacions dels militars camerunesos contra els grups armats separatistes, a qui organitzacions com Amnistia Internacional acusen de matar civils i arrasar llogarrets.

A aquesta violència s'han sumat els atacs del grup gihadista Boko Haram, d'origen nigerià, que, sobretot a partir de 2020, ha matat desenes de civils a la regió de l'Extrem Nord.

El desembre de 2020, les autoritats locals van ordenar suspendre les activitats de MSF a la regió Nord-oest, on havia estat donant suport des de 2018, i va ser acusada de donar suport a grups separatistes, a una cosa que l'organització sempre ha rebutjat.

La falta d'aigua, un problema més

La zona nord del país és summament seca i les reserves d'aigua fa diversos mesos que són sota mínims. Aquesta situació ha provocat una quantitat important d'enfrontaments violents entre la població. La situació és tan crítica que moltes persones han decidit marxar de les seves cases a la recerca de millors condicions de vida, lluny de la violència i la set.

De fet, a l'estiu, l'època en què aquest problema s'accentua, prop de 40 poblats van ser abandonats pels seus habitants per la falta d'aigua. A més, 19 d'ells van ser atacats i saquejats a la recerca d'aquest bé tan preuat i vital per a la supervivència humana.