Un home va mutilar les ales d'ànecs blancs (Tadorna tadorna), una espècie autòctona protegida, per evitar que volessin i mantenir-los captius en un negoci d'hostaleria de Deltebre (Baix Ebre). Així ho han confirmat fonts policials a ElCaso.cat, després que el Servei de Protecció de la Naturalesa de la Guàrdia Civil (SEPRONA) hagi intervingut 34 animals en un establiment privat amb nucli zoològic en aquesta població del sud de Catalunya. El propietari, S.M. de 53 anys i nacionalitat espanyola, segons han apuntant des del cos a aquest mitjà, no va poder acreditar la tinença legal dels espècimens ni la traçabilitat de tots els animals durant la inspecció que va tenir lloc el passat 15 de novembre. Els agents investiguen l'individu per un delicte relatiu a la protecció de la fauna.

Zoològic il·legal a Deltebre: cotorres, periquitos exòtics, ànecs blancs i tortuga mora

El presumpte autor dels fets tenia cotorres, periquitos exòtics, ànecs blancs i exemplars de tortuga mora en un nucli zoològic, autoritzat per tenir animals, dins d'un negoci d'hostaleria de la localitat. No obstant això, els 34 exemplars intervinguts pels agents estan inclosos dins dels Annexos A i B del reglament (CE) 338/97 relatiu a la protecció d'espècies de la fauna i flora silvestre (Reglament CITES) i, alguns d'ells, també en el Llistat d'Espècies Silvestres en Règim de Protecció Especial (LESRPE). En l'últim punt s'inclourien les ànneres blanques als quals els hi va mutilar les ales (mètode conegut com "vol tallat" en l'argot del sector) perquè no escapessin del recinte i la tortuga mora (Testudo graeca).

Els agents del SEPRONA, per la pròpia seguretat dels animals, van traslladar les espècies autòctones a l'estació biològica del Canal Vell, adscrita al Parc Natural del Delta de l'Ebre per la seva recuperació i reintroducció al medi natural. Respecte als altres inclosos al Reglament CITES, amb una menor protecció regulada, van quedar provisionalment sota la cura i supervisió de l'home, un cop comunicats els fets a l'òrgan corresponent del Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic.

Rescat de la guineu als Aiguamolls de l'Empordà / GUÀRDIA CIVIL
Rescat de la guineu als Aiguamolls de l'Empordà / GUÀRDIA CIVIL

Rescat d'una guineu al nord de Catalunya

D'altra banda, el SEPRONA també han portat a terme una altra acció de protecció animal. Els agents han rescatat aquest dilluns una guineu que havia quedat atrapada en una bassa artificial d'una granja a tocar els Aiguamolls de l'Empordà. Quan la van aconseguir treure i la van deixar en llibertat van veure que l'animal estava molt desorientat, exhaust i amb símptomes d'una possible hipotèrmia. Per això, van decidir traslladar-lo al Centre de Recuperació de Fauna dels Aiguamolls.

Galeria d'imatges de la intervenció policial dels 34 exemplars d'espècies protegides a Deltebre:

Ànecs blancs intervinguts pel SEPRONA a Deltebre / GUÀRDIA CIVIL
Ànecs blancs intervinguts pel SEPRONA a Deltebre / GUÀRDIA CIVIL
Periquitos exòtics i cotorres intervingudes a Deltebre pel SEPRONA / GUÀRDIA CIVIL
Periquitos exòtics i cotorres intervingudes a Deltebre pel SEPRONA / GUÀRDIA CIVIL
Una de les aus exòtiques intervingudes a Deltebre / GUÀRDIA CIVIL
Una de les aus exòtiques intervingudes a Deltebre / GUÀRDIA CIVIL