L'home de l'Alt Penedès que va passar 15 anys tancat a la presó per una violació que no va cometre no rebrà cap indemnització. Així ho ha decidit la Sala Contenciosa Administrativa de l’Audiència Nacional espanyola, tot i que el Tribunal Suprem el va absoldre fa menys d’un any, reconeixent que la seva condemna va ser un greu error judicial. Va estar 15 anys empresonat, condemnat amb proves que el contradeien, i ara l’Estat li diu que no li deu res. Els fets constitueixen un escàndol judicial de proporcions majúscules. Ahmed Tommouhi va ser condemnat l’any 1992 per una violació a Barcelona. La jutgessa que va dictar la sentència va ser Margarita Robles, actual ministra de Defensa. La base de la condemna? Una identificació en roda de reconeixement feta per la víctima. I prou. Cap altra prova. De fet, l’única prova científica —una anàlisi de semen trobada a la roba interior de la víctima— l’exculpava clarament. Però el tribunal no en va fer cas.
Finalment, el Tribunal Suprem li va donar la raó i el va absoldre definitivament l’any passat. Una absolució que reconeixia explícitament que havia estat condemnat per error. Però ara, l’Audiència Nacional ha decidit que això no constitueix un “error judicial evident” i ha denegat la indemnització que demanava l’home de Sant Pere de Riudebitlles. Segons aquests jutges, el cas no compleix els requisits per ser compensat. És a dir, pots perdre mitja vida entre reixes, sense proves, i que ningú et pagui ni un euro.
Error rere error
La sentència de l’Audiència Nacional, que imposa les costes del procés al mateix Tommouhi, inclou fins i tot errors formals: no està ni numerada i conté paràgrafs on es veu clarament que algú s’ha oblidat de fer el clàssic “copia i enganxa”. El ponent de la resolució és Francisco Díaz Fraile, amb el suport unànime de les magistrades Isabel García García-Blanco, Lucía Acín Aguado, Ana María Sangüesa i el president José Félix Méndez Canseco. L’Advocacia de l’Estat també va demanar que es desestimés la demanda. Ahmed Tommouhi va ser condemnat juntament amb un altre ciutadà marroquí, Abderrazak Mounib, que va morir d’un infart a la presó. Ell no va poder veure mai reconeguda la seva innocència. Ara, la defensa de Tommouhi portarà a alters instàncies per intentar revocar aquesta sentència de l’Audiència Nacional.
🔴 Sigues el primer a rebre les notícies d'última hora d'ElCaso.cat al teu WhatsApp. Clica aquí, és gratuït!