La Guia Michelin té un dels poders més importants al món de l'alta restauració. Les seves decisions i estrelles poden suposar la diferència entre l'èxit i la ruïna i locals de tot el món treballen fort per aconseguir un dels guardons i poder presumir d'un menú amb estrella Michelin. En alguns casos, les pèrdues de les preuades estrelles poden acabar en tragèdia o tancament, encara que en el cas del restaurant madrileny Allard, sembla que ha estat el detonador d'un nou inici.

La història de com perdre-ho tot

Després d'una caiguda en picat, el desembre passat, el conegut Club Allard anunciava en xarxes socials el seu retorn als fogons i a l'alta cuina. Tanmateix, la paraula "club" ja no es troba en el nom, conseqüent amb els canvis a la ciutat i en el negoci. I és que l'obertura de l'establiment el 1998 va suposar un concepte diferent, situant-se com un espai exclusiu per a socis -per això el nom- i després, el 2003, obrint el públic general.

Resaurante Allard / Instagram

Allard reobria al desembre després de perdre les seves estrelles Michelin / Instagram

Ubicat a l'icònic edifici Casa Gallardo de la Plaza España de Madrid, construït el 1914, va començar sota el comandament del cuiner Diego Guerrero, que va obtenir per a El Club Allard dues estrelles Michelin, el 2007 i el 2011, i que va acabar marxant el 2013. Malgrat el truculent canvi, la xef successora, María Marte, va aconseguir, sorprenentment, conservar les dues estrelles fins que també va abandonar el local el 2018. I aquí va començar la caiguda lliure.

Allard, el restaurant que obre de nou després de perdre les seves estrelles Michelin

L'hereu de les estrelles va ser llavors José Carlos Fuentes, reconegut alumne de Carme Ruscalleda que aterrava a Madrid després d'aconseguir dues estrelles Michelin per al restaurant Sant Pau a Tòquio i una per al Terra, a Torrico, Toledo, on substituïa el mort Santi Santamaria. La seva tornada a Espanya va arribar carregada de cops: tot just arribar a El Club Allard, Michelin decidia treure'ls una de les dues estrelles. I malgrat els esforços per recuperar-la, la guia no va cedir, fins que, per acabar-ho d'adobar, va arribar la pandèmia.

José Carlos Fuentes / Instagram

José Carlos Fuentes està ara de nou al capdavant de la cuina / Instagram

El tancament el març de 2020 per les restriccions va estar marcat per la pèrdua de la segona estrella i per la marxa de Luisa Orlando, al capdavant de la sala, després de finalitzar la relació personal i laboral amb el propietari, Antonio Chávarri. Igual que altres projectes, la covid va empènyer la ruïna a Allard, que, tanmateix, ha ressorgit ara amb més força. Encara a càrrec de Fuentes, han reobert amb una carta plena de racions i amb una mitjana de preus d'entre 70 i 80 euros per persona. L'objectiu: recuperar la confiança de la guia més prestigiosa i expandir el negoci. De fet, està prevista aquest mes l'obertura del que anomenaran el Petit Allard, un concepte més informal basat en tapes, però amb la mateixa qualitat i ubicat a la cantonada del mític edifici.