Fa quinze dies que un grup de hippies, organitzats sota el nom de la Família Arciris, s'han instal·lat en una acampada multitudinària a la muntanya a la zona de Mansilla, a la Rioja. Segons les informacions que ha aconseguit la Guàrdia Civil, el grup és molt nombrós i el total de persones de les famílies que s'han repartit per la Sierra de la Demanda és de més de 300 persones.

Tenen previst allargar la trobada, avançada pel diari local Nuevecuatrouno, fins que s'acabi aquesta fase lunar que sembla que és el que els ha portat fins aquí.

Persones vingudes de tot Europa

Les diverses famílies hippies s'han instal·lat en tendes de campanya i construccions que recorden les tendes dels indis per diversos punts, al costat d'un rierol, per tota la vall del Portilla. L'emplaçament escollit per aquesta agrupació -hi ha adults i nens, i alguns van completament despullats- és a pocs quilòmetres al sud-oest de Viniegra de Bajo, a més de 50 quilòmetres de Logronyo, i a menys de tres quilòmetres de la frontera amb Castella i Lleó, la comunitat autònoma veïna.

Els participants en aquesta trobada "alternativa" van deixar els seus cotxes -n'hi ha amb matrícules de diversos països- estacionats en un camí situat a més de dos quilòmetres i van fer el darrer tram amb les tendes i la intendència a coll per una pista forestal molt complicada. Les desenes de hippies han trobat en aquest recòndit lloc de la Rioja una connexió amb la natura, que, asseguren, és el que buscaven.

Arcoiris

Cotxes aparcats a la zona del poblat hippie a tocar de Castella i Lleó / Nuevecuatrouno

Nudisme, sexe a l'aire lliure i menors d'edat

En aquest campament hippie al mig de la natura només hi ha una norma: "No hi ha normes". Segons les fotos que ha publicat el mitjà citat i el testimoni recollit per agents de la Guàrdia Civil que s'han acostat fins a l'improvisat poblat, els adults i els menors d'edat fa quinze dies que viuen sense cap mena de control ni ordre. Van nuets, tenen sexe a l'aire lliure i cuinen tots junts en una gran foguera que han instal·lat al mig de les tendes de campanya. A més a més, tenen una segona foguera, molt més important per ells, que serveix per fer activitats de purificació, de ioga i de ball.

És aquest darrer fet el que preocupa als veïns i a les autoritats, la possibilitat d'un incendi en aquesta zona, encara verge, de la comunitat de la Rioja. La Guàrdia Civil encara no ha dissenyat un pla per desallotjar els hippies, però sí que s'ha presentat al poble il·legal i ha sancionat a més de 100 persones per fer foc, ocupar espais no permesos i incomplir les mesures anticovid.

El govern de la Rioja no descarta desallotjar el poblat

Per la seva banda, la portaveu del Govern de La Rioja, Sara Alba, ha indicat, en una roda informativa, que es té constància d'aquest assentament i s'estudien "les mesures que calgui adoptar, en col·laboració amb els ajuntaments afectats, inclosa la del desallotjament". 

De moment, però, la Guàrdia Civil no contempla aquesta opció. La dificultat d'arribar a la zona, molt abrupte, també complica l'operativitat policial. De moment, la festa segueix.