L'Helena Jubany era una bibliotecària que vivia a Sabadell (Vallès Occidental) i que va ser assassinada el desembre del 2001. Més de 20 anys després del crim, no hi ha cap culpable. L'únic imputat és el Xavi Jiménez, però segons el germà de la víctima, hi ha més persones implicades en l'assassinat i assenyala directament a Santi Laiglesia, a Francesc Macià i a Jaume Sanllehí. Ha donat els detalls del paper que, segons Jubany, van tenir en el crim de la jove de 27 anys.

Santi Laiglesia, advocat de professió, va estar imputat fins a dues ocasions per crim de la bibliotecària de Sabadell i, a ulls dels investigadors, és l'etern sospitós de l'assassinat. El 2020 se'l va tornar a imputar, però va presentar un recurs a l'Audiència de Barcelona i va quedar anul·lada. Si abans del desembre del 2025 no troben res que el pugui implicar en el crim, ja no se'l podrà jutjar mai més per aquest cas, fins i tot si sortissin proves que l'impliquessin directament en el crim.

Santi Laiglesia / Flickr

Santi Laiglesia va estar imputat fins a dues ocasions per l'assassinat de l'Helena Jubany, però actualment ja no l'investiguen pel crim / Flickr

Santi Laiglesia, implicat en el crim segons el germà de la víctima

Joan Jubany té clar que Santi Laiglesia va estar implicat en el crim de l'Helena i, de fet, ho ha dit ell mateix públicament. No obstant això, de moment no s'ha pogut demostrar la seva presumpta implicació en l'assassinat i, tot i les múltiples contradiccions i actituds sospitoses que va tenir a les seves declaracions, actualment, en l'àmbit legal, està 100% lliure de culpabilitat.

Xavi Jiménez, l'únic imputat per l'assassinat de l'Helena Jubany

Actualment, l'únic implicat per l'assassinat de l'Helena Jubany és el Xavi Jiménez. De fet, va ser ell qui va escriure els anònims que va rebre l'Helena setmanes abans de ser assassinada i, quan van investigar el disc dur de l'ordinador de la víctima, van veure que hi havia uns correus que li havia enviat el sospitós. En aquests correus hi havia moltes coincidències amb el que s'explicava a les cartes anònimes.

Xavi Jiménez / Flickr

Xavi Jiménez és l'únic imputat per l'assassinat de l'Helena Jubany: els anònims que va rebre abans de morir els va escriure ell / Flickr

El Xavi estava interessat en l'Helena, però ella no i, segons Joan Jubany, aquest home, igual que Laiglesia, està directament implicat en l'assassinat. Caldrà esperar a saber què declara als jutjats per esbrinar més detalls de la seva presumpta implicació en el crim.

Jaume Sanllehí va canviar les seves declaracions

"Jaume Sanllehí va canviar les seves declaracions davant la Policia Nacional per fer-les coincidir amb les del Xavi Jiménez", diu Joan Jubany, que assegura que va encobrir l'assassinat. Així i tot, el delicte d'assassinat ha prescrit per Sanlelhí i, per tant, tot i que es demostrés el delicte, ja no podrà ser jutjat.

Jaume Sanhellí / Flickr

Jaume Sanllehí, segons Joan Jubany, va encobrir l'assassinat de la seva germana i va canviar la seva coartada per fer-la coincidir amb la de la resta de sospitosos / Flickr

Francesc Macià es va coordinar per telèfon amb els altres sospitosos

Joan Jubany no només assenyala a Sanllehí com a presumpte encobridor de l'assassinat. També assenyala a Francesc Macià, el coordinador de la secció Natura de la Unió Excursionista de Sabadell. Assegura que el coordinador va estar parlant per telèfon amb Laiglesia, Jiménez i Sanllehí per amagar informació de l'assassinat i fer que coincidissin les coartades. Igual que en el cas de Sanllehí, en el cas que es demostrés la presumpta implicació de Macià, ja quedaria exempt de responsabilitat penal.

Francesc Macià / Flickr

Francesc Macià va encobrir l'assassinat de l'Helena Jubany, segons explica el germà de la víctima públicament / Flickr

Els quatre sospitosos són membres de la Unió Excursionista de Sabadell

El germà de la víctima també assegura que tots quatre van passar el cap de setmana junts. Els quatre sospitosos són amics i membres de la Unió Excursionista de Sabadell. "No explicar tot el que saben és encobriment d'un assassinat. El crim de l'Helena Jubany és un feminicidi i no podem permetre que quedi impune", conclou Joan Jubany.