No endebades fa temps que els Mossos d’Esquadra alerten que Catalunya s’està convertint en un narco paradís pels delinqüents de tot el món. Una nova operació de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional a l’àrea metropolitana de Barcelona així ho confirma, també. S’ha desmantellat un laboratori, el més gran localitzat fins ara, que es dedicava a la producció d’haixix, una droga que fins s’havia d’importar des del Marroc, arribant a les costes catalanes. En aquell país del nord d’Àfrica la marihuana que hi ha permet produir aquest tipus de droga a preus realment baixos, sortint a compte després el trasllat. 

Ara, com que la marihuana ha baixat de preu a Catalunya, tenint en compte que n’hi ha centenars d’explotacions que funcionen a tot drap, les organitzacions criminals han decidit no haver de jugar-se a portar l’haixix des del Marroc i l’han començat a produir a Catalunya, per després seguir la ruta cap al Nord, per tot Europa. És el primer cop, asseguren, que es detecta un laboratori d’aquest tipus en territori espanyol.

 

En la mateixa investigació, batejada com a Mart-Pompeu, també s’ha localitzat un gran laboratori d’elaboració de drogues sintètiques, un fet que també demostra el repunt d’aquest tipus de drogues, sobretot MDMA, a Catalunya. La setmana passada es va saber que els Mossos d’Esquadra havien desmantellat un laboratori semblant, al pàrquing d’un xalet de Mont-roig del Camp, dirigit per un cuiner autodidacta, i fa pocs dies també, conjuntament amb la Guàrdia Urbana de Barcelona, es va desmantellar també un laboratori semblant.

En total s’han detingut tretze persones després de fer dotze escorcolls en diferents punts de la demarcació de Barcelona. Després de ser entregades al jutge, es va ordenar l’ingrés a presó per a sis d’elles. Els arrestats són de nacionalitat espanyola, marroquina i suïssa.

Investigats des d'inici de 2022

Des de l’inici d’aquest 2022 que els dos cossos policials van iniciar una investigació després de saber que en una nau de Castellar del Vallès s’hi estava desenvolupant activitat relacionada amb el tràfic de drogues. Durant aquest temps es van anar fent diverses intervencions de droga i es va anar estirant el fil, fins que ara s’ha pogut explotar la investigació i detenir diverses persones. 

El mes d’abril, durant la investigació, la policia va rebre l’avís per part de les autoritats mexicanes que s’havia detectat un enviament des de Sud-amèrica amb destinació a la nau de gairebé 50 quilograms de MDMA. Segons van poder confirmar els investigadors, els detinguts no només fabricaven haixix, també compraven i posaven en circulació diversos tipus de droga sintètica, que adulteraven en una nau de Santa Eulàlia de Ronçana. De manera paral·lela, també enviaven haixix i marihuana per tot Europa.

Sis dels detinguts, a presó

A principi del mes de juny es van fer entrades a les naus i als pisos dels principals investigats a Castellar del Vallès, Sabadell, Vic, Granollers, Badalona i Santa Eulàlia de Ronçana, intervenint 700 quilos de marihuana, un quilo i mig d’haixix, dos quilos i mig de pol·len d’haixix, quatre quilos i mig de cocaïna, 1.300 plantes de marihuana, 140.000 euros en efectiu, diverses armes, un vehicle d'alta gamma blindat i un dispositiu electrònic per detectar balises de seguiment. Dels tretze detinguts, sis d’ells han acabat entre reixes, i la resta, en llibertat amb càrrecs acusats de delictes contra la salut pública i d’organització criminal.