Podria ser el guió d’una sèrie de Netflix, però és la realitat, la trista realitat. Els Mossos d’Esquadra i l’Ertzaintza han desmantellat el laboratori de drogues sintètiques més gran mai descobert a Catalunya i a la resta de l’Estat. Així ho verifica un dels més importants experts de la policia basca, Hermelo Molero, cap del grup antidrogues de la comissaria de Bilbao. El laboratori, instal·lat al garatge d’un xalet de Mont-roig del Camp, estava liderat per un jove, Fredi, de 35 anys, de nacionalitat espanyola i veí de tota la vida d’aquest municipi del Baix Camp, segons ha pogut saber El Caso, dels detalls de l’explotació d’aquesta investigació que ha permès desmantellar el Breaking Bad català.

El responsable d’aquest laboratori de tecnologia avançada havia instal·lat les màquines, de complexitat tècnica, al garatge d’una casa a nom de la seva mare, i que ell en pagava la hipoteca, amb els diners que guanyava, presumptament, de la droga que fabricava i que venia, mai al detall. Totes les transaccions es feien a gran escala. Com un dels dies que els Mossos van enxampar un dels seus compradors amb un carregament de “cocaïna rosa”, la coneguda com a 2CB o Tucibi, de 1.152 pastilles.

Vídeo amb imatges del xalet de Mont-roig del Camp / CME

Vigilat pels Mossos per les seves compres

Els Mossos feia dies que vigilaven el xalet, després de rebre l’avís per part de la policia basca i del Centro de Inteligencia contra el Terrorismo y el Crimen Organizado (CITCO) que s’estaven fent compres de material precursor destinat a la fabricació de drogues de disseny i que arribaven en aquest xalet de Mont-roig del Camp. Una d’aquestes substàncies, segons ha sabut El Caso, les comprava el jove a la internet oculta o deep web, era el que es coneix com a nitrometà, que si bé és habitual comprar-lo amb una puresa que oscil·la entre el 10-25%, en el cas del laboratori del Fredi era del 100%.

Bosses Fredi
Els Mossos han trobat milions d'euros en drogues al laboratori de Mont-roig del Camp / CME

La clau del seu èxit era no haver aixecat fins ara la llebre en la compra d’aquests productes que feia servir per convertir-los en droga. Feia anys que es dedicava, amb altres volums, a aquest tipus de negoci. Tot i això, no tenia cap antecedent rellevant. L’any 2004 la Guàrdia Civil el va enxampar fent un coet casolà i va ser denunciat. Res a veure amb l’imperi de la droga que havia aixecat ara, en aquesta urbanització de Mont-roig del Camp.

Entre aquesta informació i la detenció d’un dels seus compradors, els Mossos van recollir prou indicis per poder entrar al xalet i desmantellar el laboratori clandestí i detenir-lo a ell i a la seva parella. Amb la col·laboració del Grup Especial d’Intervenció (GEI) i especialistes del TEDAX i de la Policia Científica van assegurar i regirar de dalt a baix el xalet. Es van trobar una instal·lació amb maquinària de gran complexitat tècnica, i fins i tot perillosa, que l’home utilitzava per fabricar la droga.

Un “cuiner” autodidacta

Els Mossos no han pogut esbrinar com en Fredi es va formar per aconseguir conèixer el procés d’elaboració d’aquesta gran varietat de drogues que fabricava des del seu taller de Mont-roig del Camp.

Pastilles Fredi
Imatge del mostrari de les pastilles que, presumptament, oferia en Fredi als seus clients / CME

El que sí que han assegurat és que no té formació reglada en química. Sí que han trobat desenes de llibres i receptes manuscrites que estan investigant d’on han sortit i que són les que feia servir per fer tot el seu catàleg de drogues —n’oferia més de 50 de diferents—, que podia fer a encàrrec i amb les formes i colors que els compradors necessitessin, per col·locar després. La realitat, molts cops, supera la ficció, i la policia catalana té la sospita que el jove havia rebut formació d’una segona persona, que ja no formava part de l’entramat.

Orgullós de la seva capacitat

Quan els Mossos van entrar al laboratori de Mont-roig del Camp en Fredi es va mostrar tranquil, col·laborador i, fins a cert punt, “orgullós” de la seva capacitat. Sabia perfectament que tenia un nom ben reputat en el món de la droga al Camp de Tarragona i arreu de Catalunya. Del garatge de casa de la seva mare sortia droga gairebé pura, fabricada per ell, amb valors econòmics d’escàndol al mercat negre, que acabaven movent-se per tot l’Estat. De tracte afable, persones que el coneixen recorden que explicava com elaborava la droga i també com, sense que cap policia l’enxampés, encarregava i aconseguia la droga a la internet profunda.

Va ser una investigació dels grups antidroga de l’Ertzaintza, especialistes en aquest tipus de drogues, molt habituals a Euskadi, que van permetre ubicar aquest garatge al Baix Camp, un laboratori clandestí que l’Àrea d’Investigació Criminal (AIC) del Camp de Tarragona de la policia catalana ni sospitava que existia.

No va perdre el somriure durant tot l’escorcoll, sabent que el que havia aconseguit podria servir de guió de Netflix si no s’hagués gravat encara la mítica Breaking Bad. “El que feia era molt complicat de fer. És brillant. Ha enfocat la seva vida al mal, però tenia molt potencial per fer coses grans”, asseguren els investigadors que l’han caçat. “La droga que subministrava era de la millor que s’havia tastat mai a Tarragona”, asseguren persones properes a la investigació.

Maquines Fredi
El detingut tenia una màquina per premsar les pastilles / CME

La hipòtesi dels investigadors apunta que les drogues eren enviades per diferents mitjans de transport fins als Països Baixos o d’altres països del nord d’Europa i Espanya. La venda per Tarragona era residual, i la gent que col·locava la seva droga, ho feia, després de diversos intermediaris. En l’escorcoll es van trobar drogues per valor de 4,3 milions d’euros al mercat negre. Entre d’altres, speed tallat i per tallar, material per fer cocaïna rosa, diversos quilos de ketamina, MDMA, marihuana i… armes.

Aficionat a les armes

En l’escorcoll a casa del Fredi es van trobar, a més del laboratori de droga, un espai on soldava, una altra part on modificava armes, i una zona on presumptament fabricava explosius. Li van trobar manuals de fabricació, transport i emmagatzemament de material explosiu, així com d’altres llibres d’interès per a la investigació. També es van intervenir cinc armes curtes i cinc més de llargues, tres supressors, algun d’ells inserits a les armes de foc en disposició per fer foc, munició real i de fogueig, i restes de projectils desmuntats amb els quals s’apunta a la hipòtesi que els desmuntava per extreure’n elements com iniciadors o pólvora, que presumptament utilitzava per fer altres projectes.

Agents d’Informació dels Mossos estan analitzant les armes per saber si, com se sospita, invertia el seu temps lliure a la fabricació d’armes i explosius per oci, o si tenia una altra línia de negoci i venia, també per la mateixa plataforma on aconseguia el material per fabricar la droga, la deepweb, armes a grups criminals. Una de les armes de fabricació casolana que s’ha trobat en la investigació la fan servir lladres que es dediquen a fer saltar pels aires caixers automàtics. 

Ell, la seva parella i un dels seus compradors, a presó

Després de ser arrestats, el passat 15 de juny, Fredi, considerat el cap del grup i el “cuiner”, juntament amb la seva parella i també un dels seus compradors, van passar a disposició del jutge que havia tutelat la investigació, el degà dels Jutjats de Reus, el superjutge Diego Álvarez de Juan, que va ordenar l’ingrés a presó dels tres. La causa està oberta pels delictes contra la salut pública i tinença il·lícita d’armes i explosius.

Els Mossos d’Esquadra mantenen oberta la investigació per intentar relacionar en Fredi amb altres delictes i poder també saber per a quins grups de narcotraficants, com també passava a la sèrie de Walter White i Jesse Pikman, treballava en Fredi.