El ciberatac al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va posar en perill mig milió de dades de persones residents a Espanya. Segons ha explicat elDiario.es, aquesta intrusió hauria obert una finestra a diferents organismes de l'Estat per robar informació oficial i protegida, tot i que les conseqüències més greus van ser per l'Agència Tributària. D'aquest òrgan van obtenir els registres de mig milió de contribuents. La fugida de dades inclouria nom, DNI i domicili, no només de civils, sinó també d'uns 50.000 membres de la Policia Nacional. Tot això, ha provocat la mobilització dels serveis d'informació i intel·ligència, a més d'obrir una investigació secreta a l'Audiència Nacional.

Durant el ciberatac van cercar noms concrets i persones amb perfils públics

Tal com ha avançat el mitjà citat, el ciberatac no només va ser una intrusió sinó que va fer-se amb cap. És a dir, no va produir-se tan sols un hackeig dades massiu, sinó que van cercar noms concrets i persones amb perfils públics. L'objectiu de l'atac va fer-se al Punt Neutre Judicial (PNJ), que és la xarxa de telecomunicacions que connecta els jutjats i els altres organismes judicials amb la resta d'institucions de l'Estat. Per això, van aconseguir arribar fins a la Direcció General de la Policia, on van obtenir les dades personals de 50.000 membres de la Policia Nacional. Entre d'altres, haurien tingut accés a noms, direcció postal i tota la informació que pot aparèixer al DNI.

Per tot això, l'Audiència Nacional ha explicat que el passat 20 d'octubre van obrir diligències d'investigació per un delicte contra l'alt organisme de la nació i de revelació de secrets. El magistrat del jutjat d'instrucció número dos va decretar el secret de totes les actuacions, com a mínim, per un mes. També va requerir els informes del Centre Criptològic Nacional i l'Agència Tributària. Pel moment, no hi ha noves informacions sobre l'origen del ciberatac ni quines podrien ser les seves motivacions o intencions, així com si l'autor és d'un organisme internacional o és un cop virtual d'un govern estranger.