Des de diumenge al vespre, després del tiroteig mortal, els Mossos d'Esquadra intenten caçar Guillermo C.H. [a la foto], l'home que, suposadament, va obrir foc amb una arma de guerra a la Font de la Pólvora de Girona durant la revetlla de Sant Joan, deixant dues víctimes mortals i dos ferits, que encara estan ingressats al Trueta de Girona. L'incident va destapar una onada de violència del clan familiar de les dues víctimes, que van destrossar dues cases, una masia i vehicles de la família rival, d'ètnia gitana, com ells. Aquest barri de la capital del Gironès és de control gitano i els darrers mesos s'han viscut moments de tensió, que ara han escalat del tot, després d'anys i panys amb els responsables polítics mirant cap a un altre costat. La proliferació de plantacions de marihuana, un negoci que s'ha convertit en el modus vivendi de part del barri, ha desencadenat també que cada cop hi hagi més armes de foc en aquesta zona, com també passa en altres punts de Catalunya. I va ser aquest fet, que el sospitós tingués en el seu poder una arma de guerra, una AK-47, que va fer que l'escalada d'un enfrontament banal acabés amb dos morts, dues persones ferides i un barri cap per avall. Aquest Sant Joan tacat de sang ha obligat, si és no de cara a la galeria, a moure fitxa a policia i polítics.
El sospitós del tiroteig, cinc dies després, encara no ha aparegut. Tampoc un cunyat seu, Francisco, que també va marxar del barri després dels fets. Van passar per Figueres i ara ningú sap on són. La policia està treballant per poder-los localitzar i arrestar, i sobretot, fer-ho abans que ho faci el clan rival, tradicionalment enfrontats i ara en peu de guerra, i evitar, així, un altre bany de sang. Tal com va avançar ahir ElCaso.cat, els Mossos van dissenyar un operatiu de seguretat per vigilar la vetlla que s'ha fet aquesta nit dels dos cadàvers, al centre de culte del mateix barri, i seguirà durant els dies vinents, amb agents de la Brigada Mòbil (Brimo) i de l'Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) fins que es pugui recuperar la normalitat.
Rere aquest compromís, que s'ha conegut en ferm després de la reunió de la Junta Local de Seguretat que ha liderat l'alcalde, Lluc Salellas, i el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, hi ha la necessitat de mantenir el dispositiu al barri per evitar venjances, una petició que els mateixos membres de la família de les víctimes han demanat a la policia, pel temor que els familiars i amics del Guillermo, el suposat assassí de l'AK-47, torni al barri i faci, de nou, un bany de sang. Ara ha escapat, però via emissaris seus ja ha avisat que la destrossa de casa seva no quedarà en res i que la guerra no ha acabat. Lluny queda, asseguren els coneixedors d'aquest món, quan la llei gitana era forta, amb patriarques que les podien controlar i que arreglaven, tot i que a la seva manera, les coses. Ara les organitzacions de clans, tot i que la sang encara tira, han quedat més difuminades i els joves membres d'aquestes famílies responen més a interessos particulars -vinculats alguns cops al tràfic de drogues- que als llinatges, com sí que passava antigament. La presència policial d'aquests dies, de manera permanent, no seria possible sense el beneplàcit dels mateixos veïns, que han sol·licitat també ajuda a la policia per evitar nous enfrontaments.
De Sant Jordi a Sant Joan, el currículum del fugitiu
El currículum del principal sospitós -la policia té clar que va ser ell qui va anar a buscar l'arma de guerra i va obrir foc; un familiar seu va fer ús d'una arma curta, estil 9 mm- avala aquesta teoria. Es tracta d'un home de nacionalitat espanyola, Guillermo C.H., amb quinze antecedents policials, sobretot, per narcotràfic. Aquí és on tot radica. El negoci genera molts diners, molts interessos, i per tant també rivalitat, que acaba amb violència. Els Mossos fa anys que alerten d'aquesta situació que camina cap a la narcosocietat. Tot i això, la policia catalana, i concretament, la Comissaria General d'Investigació Criminal està superada i lluny de poder-hi fer front.
L'home que ara tothom vol caçar ja va ser detingut el dia de Sant Jordi en una operació que va fer la Policia Nacional contra el tràfic internacional de marihuana, que va iniciar-se al Prat de Llobregat i que va acabar a la Font de la Pòlvora. Entre les detencions que es van fer al barri, hi havia l'autor del doble crim. L'home va ser detingut en el marc d'aquesta operació, que es va fer amb col·laboració de policies internacionals, i després va ser deixat en llibertat pel jutge que havia portat el cas. Tot i que es va escorcollar casa seva, no es va localitzar en aquell moment l'arma que diumenge a la nit va sembrar el pànic a la Font de la Pólvora. Aquest dimecres al matí els Mossos van localitzar l'AK-47 a tocar del barri, on l'havia "abandonat" el pistoler abans d'escapar. Fonts de la policia catalana han explicat que es va pactar l'entrega.
Sempre la droga a l'equació
Sigui haixix o sigui marihuana, les drogues ja s'han convertit en el problema més gran de seguretat que pateix el nostre país. Ningú pot dir que no es van detectar símptomes abans, però ara ha explotat. La costa catalana s'ha convertit en l'entrada de l'haixix marroquí a Europa i els boscos de Catalunya en el jardí de marihuana de tot el continent. I això, evidentment, corca una societat, molts cops, aliena al perillós negoci, però que la temptació els fa caure.
Durant el gabinet de crisi que s'ha celebrat aquest matí a l'Ajuntament de Girona el conseller de l'Interior ha recordat que la lluita contra aquests delictes és "una de les prioritats" dels Mossos d'Esquadra. De fet, ha dit que cada dia la policia fa entre cinc o sis detencions vinculades a salut pública, i que l'any passat es van comissar més de mig milió de plantes de marihuana. Una xifra, en el cas de l'haixix, que s'ha disparat aquest 2024 i que la setmana passada va comportar la desarticulació d'una de les màfies marroquines més potents del país. Tot i això, el conseller ha demanat endurir les lleis contra els grups organitzats que fan del narcotràfic el seu dia a dia. "No pot ser que la pena per tenir la llum punxada perquè no la pots pagar sigui la mateixa que fer-ho per alimentar una plantació de marihuana", ha afirmat Elena. "Les organitzacions de crim organitzat obtenen beneficis astronòmics; i, per tant, és imprescindible penalitzar més el cultiu i el comerç de droga", ha subratllat el de Vilanova i la Geltrú.
El batlle, el cupaire Salellas, ha celebrat els compromisos dels Mossos de mantenir el dispositiu de seguretat al barri, que també comptarà amb la col·laboració de la Policia Municipal, i ha demanat esforços als cossos policials per treure les armes dels carrers. A la reunió, que s'ha celebrat a l'Ajuntament de Girona, hi ha participat també el delegat del govern espanyol a Catalunya, Carlos Prieto, el director general de la Policia, Pere Ferrer, la cap accidental del cos dels Mossos d'Esquadra, la comissària Rosa Bosch, la cap de la regió policial de Girona, la comissària Sílvia Catà, i també els caps de la Policia Municipal de Girona i la Guàrdia Civil a la capital del Gironès, entre altres autoritats.