Els Mossos d'Esquadra ja saben qui va obrir foc i va matar dues persones, un home i una dona, parents, de 48 i 44 anys, respectivament, aquest diumenge a la nit, durant la revetlla de Sant Joan, al barri de la Font de la Pólvora, a Girona. L'incident, que encara no està clar com es va iniciar, sembla indicar que és per un enfrontament entre dues famílies, ambdues d'ètnia gitana. Va començar com una baralla i va escalar a un tiroteig, amb trets d'arma de foc llarga i d'arma curta, que, segons les primeres informacions, van ser disparats per Guillermo C.H., que va disparar amb una arma de guerra, estil AK-47, i Francisco R.D., també familiars, i d'una família enfrontada amb la dels dos morts, que va fer servir una arma curta. Ara per ara, la DIC dels Mossos, qui s'ha encarregat d'aquesta investigació, encara no els ha pogut localitzar ni detenir, però estan treballant per poder-los trobar i arrestar abans que ho facin els seus rivals. El destí que els espera, si els troben abans que els Mossos, podria ser fatal, amb la llei del talió. S'han difós les imatges dels dos, i d'altres familiars, a totes les patrulles i Unitats d'Investigació.

Aquest dimarts, cap a un quart de tres de la tarda, els Bombers de la Generalitat han rebut l'avís que hi havia un cotxe cremant a Mont-ras, al Baix Empordà, en concret, en un aparcament del carrer Mestral. Els Mossos d'Esquadra, quan han comprovat qui era el propietari d'aquest vehicle, de gamma alta, han descobert que als papers hi consta el nom d'un dels principals sospitosos del tiroteig a la revetlla de Sant Joan a Girona. Segons sembla, ha estat un grup de cinc o sis persones el que ha calat foc al cotxe abans de fugir. 

cotxe calcinat sospitós girona
El cotxe cremat a Mont-ras és propietat d'un dels sospitosos / Gerard Vilà, ACN.

La casa i una masia, destrossades pel clan rival

Els primers avisos ja s'han vist aquest diumenge al barri controlat per persones d'ètnia gitana de Girona. Després de l'incident els dos autors, suposadament, materials dels fets, van escapar, així com altres familiars. I avui un grup d'incontrolats han assaltat la casa on vivia un dels dos, el Guillermo, i l'han destrossada, segons ha pogut saber ElCaso.cat. La casa està situada a menys de 100 metres del carrer on es va iniciar l'enfrontament i el tiroteig d'aquest diumenge al vespre. Però no només han atacat casa seva, també han destrossat una masia que tenia el mateix home a Sant Miquel de Cladells. Pensant que podria ser allà amagat, un grup de persones s'hi han dirigit, hi han entrat i l'han destrossat.

 

Després, han trucat a la policia explicant que potser era allà, un fet que ha obligat a activar recursos policials com la Brimo i el Grup Especial d'Intervenció (GEI), per si calia assaltar la masia per detenir-lo, tenint en compte que si hi era, podia anar armat i amb un fusell d'assalt, que ja havia fet servir durant la revetlla de Sant Joan. Finalment, però, quan els Mossos han accedit a la masia, tal com ha pogut saber ElCaso.cat, només han trobat una plantació de marihuana. L'espai ha quedat vigilat i sota protecció dels Mossos d'Esquadra, igual que la casa, al mateix barri de la Font de la Pólvora, que ha estat precintada per la policia.

Trobar-los abans que els seus rivals

Els Mossos confien poder localitzar els dos homes escapolits abans que ho facin els seus rivals, sigui amb una detenció, si poden saber on són -s'estan mirant tots els destins, ja sigui a Figueres, on viu família seva, o a Granada, on viu el pare del Guillermo- o si finalment decideixen entregar-se, com també és habitual en aquest tipus d'enfrontaments entre famílies, amb l'objectiu d'evitar més represàlies i rèpliques. La investigació de la DIC dels Mossos segueix en marxa, amb la declaració de diverses persones, per trobar els pistolers i, alhora, aclarir què va detonar l'enfrontament i què va fer que acabés amb un tiroteig amb armes de foc i tot el barri cap per avall.

En el tiroteig i baralla, dues persones més, una dona i un menor d'edat, van resultar ferits, i van haver de ser traslladats a l'Hospital Trueta, on també es van viure moments de tensió i on va ser necessari desplegar agents de l'ARRO dels Mossos per evitar un assalt a la zona d'urgències. Durant tot aquest diumenge, un grup de gairebé 50 persones han seguit a l'exterior de l'hospital de Girona sense greus incidents. Les dues persones, si bé segueixen greus, estan fora de perill, segons fonts mèdiques. En els moments d'aldarulls, cap dels membres del personal mèdic del Trueta va resultar ferit.

 

El tiroteig de Girona ha obligat a moure fitxa a diverses autoritats del país i de la capital del Gironès. La Font de la Pólvora ha estat sempre un fortí de persones d'aquesta ètnia, com una zona complicada per a la policia, amb enfrontaments entre ells, baralles i també tirotejos. L'incident d'aquest Sant Joan tacat de sang ha fet que el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, mantingués contacte amb l'alcalde de Girona, Lluc Salellas, i que el batlle ordenés convocar una Junta Local de Seguretat per abordar la problemàtica i conjurar-se, amb altres organismes, per trobar una solució social per aquest barri que sembla que ha viscut massa anys fora dels límits de la llei.

Més incidents amb armes de foc

Fonts policials també han explicat a ElCaso.cat la perillositat que demostren incidents com aquest diumenge a la nit a Girona. Cada cop hi ha més armes de foc al carrer, i com s'ha demostrat, armes llargues, armes automàtiques, de guerra, molt letals, com les AK-47, que cada cop són més habituals en escorcolls o entrades judicials en pisos regentats per persones vinculades al narcotràfic. Fa pocs dies els Mossos van desmuntar una organització que es dedicava al tràfic d'haixix i tenien armes llargues; també al barri de Sant Cosme, al Prat de Llobregat, es van trobar armes de guerra en una recent batuda antidroga. Els Mossos lamenten que cada cop hi ha més incidents amb armes de foc i que la capacitat de resposta dels agents de les Unitats de Seguretat Ciutadana, amb armes curtes, és limitada.