Els Mossos estudien vies per evitar que les seves investigacions i les detencions que fan a lladres multireincidents acabin en un sac foradat. Ahir es coneixia que la policia catalana va poder desarticular una banda criminal que es dedicava a robar rellotges d’alt valor a turistes al centre de Barcelona. Dels set detinguts que es van fer -cinc lladres, un receptador i una dona que s’encarregava de donar logística als lladres- només un d’ells, l’autor material dels robatoris, va ingressar a presó. Els altres tornen a ser al carrer amb la total seguretat dels Mossos que repetiran amb el seu modus vivendi delictiu. 

Els Mossos d’Esquadra segueixen investigant i portaran davant del jutge els lladres tants cops com els detinguin, però estan treballant amb la Fiscalia per poder demanar al jutge una mesura cautelar, mentre duri la investigació, que prohibeixi als lladres multireincidents, l’ús de patinets elèctrics. Els arrestats en aquesta última operació, com també han detectat en altres bateries de lladres, fan servir aquests tipus de vehicles per poder escapar més ràpidament del lloc dels fets i evitar que la víctima o la policia els pugui enxampar. 

Prohibir que vagin amb patinets

Segons han explicat a ElCaso.cat l’inspector Lisard Hidalgo, cap de la Unitat de Multireincidents de l’Àrea d’Investigació Criminal (AIC) de la ciutat de Barcelona, des de fa algunes setmanes demanen, de la mà de la Fiscalia, que el jutge dicti una ordre de prohibició d’ús d’aquests tipus de VMP als lladres que es pugui demostrar que els fan servir per robar i per escapar. No és una mesura nova, si bé sí que és innovador demanar-ho en patinets elèctrics. El Codi Penal accepta aquest tipus de limitacions, siguin de conducció de vehicles o fins i tot d’acostar-se en alguns llocs concrets. A Barcelona s’havia aconseguit que alguns lladres multireincidents tinguessin prohibit acostar-se a centres comercials concrets o lladres habituals de les autopistes, tenien prohibit entrar a l’AP-7.

Segons ha pogut saber ElCaso.cat, els Mossos i la Fiscalia han fet aquesta petició en diverses ocasions tot i que de moment, cap jutge, en les seves mesures cautelars, ho ha incorporat. L’inspector Hidalgo espera que finalment s’acabin ordenant aquestes prohibicions si els jutges ho veuen adequat a dret i sempre que es pugui acreditar que l’únic ús que fan dels patinets aquests lladres, la majoria originaris del nord d’Àfrica, sigui per robar.

A l'autopista ha funcionat

Si finalment s’aconsegueixen aquestes prohibicions judicials, els Mossos d’Esquadra, els especialistes en aquest tipus de lladres, que molts ja són coneguts pels agents de paisà, els podran detenir si els detecten amb patinet, sense necessitat que els hagin d’enxampar robant. Fer ús d’un vehicle o acostar-se a un lloc si tens una prohibició judicial per fer-ho es considera un delicte de trencament de condemna i permet tornar a detenir el presumpte lladre.

La mesura que va propiciar la Unitat Operativa de Mobilitat (UOM) del sergent Clotet amb ordres d’allunyament de l’AP-7 a lladres de l’autopista van funcionar i molts dels lladres van marxar de Catalunya pel marcatge que tenien dels Mossos cada cop que gosaven tornar a posar els peus a l’autopista.