Els Mossos d’Esquadra han fet un pas més en la guerra contra els lladres de rellotges que actuen al centre de la ciutat de Barcelona, una de les capitals d’Europa on aquest tipus de robatoris està causant més problemes, sobretot, entre turistes que visiten Catalunya. El pas, però, pot convertir-se en poc efectiu. La policia catalana ha detingut set persones que, segons les informacions de la Divisió d’Investigació Policial (DIC) de la Regió Policial Metropolitana Barcelona, formaven part d’un grup organitzat que assaltava persones al centre de Barcelona per robar rellotges d’alta gamma. Tot i això, només un d’ells, el que la policia creu que n’era el líder, un jove de nacionalitat estrangera, originari del nord d’Àfrica, ha ingressat a presó. Els altres sis detinguts, entre ells l’encarregat de col·locar els rellotges robats i una persona que s’encarregava de donar suport logístic a la banda, han quedat en llibertat amb càrrecs.

Sis dels set detinguts, en llibertat

Els detinguts, sis homes i una dona, d’entre 24 i 39 anys, acumulen, entre tots, un total de 72 antecedents per fets patrimonials només a casa nostra. La policia també els hi ha seguit el rastre internacional i els hi consten antecedents en altres països europeus. Aquest és una operació contra els lladres “locals”, els lladres de rellotges instal·lats a la ciutat, que han anat modificant el seu modus vivendi per especialitzar-se en robatoris de rellotges. Els Mossos, per altra banda, també investiguen els lladres més professionals d’aquest tipus d’objectes, grups de lladres que, en motocicletes, assalten persones que poden portar rellotges d’alt valor, com el cas de l’assalt al tenista Grigor Dimitrov durant la setmana de l’Open Barcelona. En aquell cas els lladres que es van emportar el rellotge del búlgar, valorat en 70.000 euros, es creu que eren napolitans i que es desplacen per tot Europa buscant objectius concrets. 

 

En el cas dels detinguts pels Mossos en aquesta operació que s’ha conegut avui, els lladres eren joves magrebins, que vivien a la ciutat de Barcelona i que es movien amb patinets elèctrics per la capital amb l’objectiu de detectar turistes que poguessin portar algun tipus de rellotge que poguessin considerar de valor o interessant per la persona que després els hi comprava i els col·locava al mercat negre

Quan el líder del grup validava l’operació i confirmava l’objectiu, els diversos integrants de la banda es reunien i seguien la víctima fins que podia ser assaltada, abraonant-se sobre ell i sense dubtar, si era necessari, de fer ús de la violència per emportar-se el rellotge. La fugida del lloc dels fets era molt ràpida, aprofitant-se dels patinets elèctrics. Dels diversos robatoris que la policia els hi pot incriminar, que són molts menys dels que realment han comès, un és un rellotge valorat, segons la policia, en 110.000 euros. Tot i les detencions, el regust és amarg. Sis dels set detinguts ja són al carrer, i veient el seu currículum, i els antecedents que ja acumulaven, tot fa pensar que a hores d’ara ja s’han reorganitzat per seguir amb aquest modus vivendi al centre de la ciutat. 

Batudes contra lladres de rellotges a Barcelona

En els primers quatre mesos de l’any, els Mossos d’Esquadra han detingut 30 persones relacionades amb robatoris violents de rellotges, la majoria dels quals es produeixen al centre de la ciutat. Durant el mes de maig s’han dut a terme, sota la batuta del Grup Regional de Delinqüència Urbana (GRDU), tres dispositius de saturació a Barcelona on s’han detingut setze persones per robatoris i furts; entre ells sumen més de 200 antecedents. Aquestes batudes es fan aprofitant la intel·ligència que s’ha elaborat per l’actuació del grup especial dedicat a aquest tipus de robatoris, el grup Titani, i també mirant a l’estranger, on, segons els Mossos, acaben part dels rellotges que aquests grups menys professionalitzats -joves magrebins- col·loquen després de ser robats.