Amb el pas del temps, les persones han anat assimilant de forma natural algunes normes i prohibicions que tenen com a ciutadans. Evidentment, no totes es poden saber, però desconèixer-les no vol dir que no es pugui evitar la multa si s’incompleixen. Un d’aquests casos és el fet de portar una navalla plegable a la butxaca. Així ho ha recordat la Guàrdia Civil al seu perfil de TikTok, després que s’hagin trobat amb un tipus d’arma blanca que es pot plegar simulant que és una targeta.

Portar una navalla a sobre pot arribar a comportar una multa de fins a 30.000 euros

Està prohibit “portar, exhibir o utilitzar armes prohibides, així com portar, exhibir o utilitzar armes de mode negligent, temerari o intimidatori, o fora dels llocs habilitats al seu ús, encara quan en aquest últim cas es tingui llicència, sempre que les mencionades conductes no constitueixin un delicte penal”, apunta la Guàrdia Civil. És a dir, encara que no es tingui cap intenció perillosa, el fet de portar una navalla a sobre ja és sancionable.  La multa podria oscil·lar entre els 601 euros i els 30.000 euros.

El més habitual és que la sanció sigui la mínima, però podria augmentar depenent de l’arma que es porti a la butxaca, la seva perillositat i com es pugui veure afectada la gent. Per justificar el fet que la multa sigui tan elevada, han explicat com funciona aquesta navalla plegable en forma de targeta, coneguda com a navalla ultrafina. Aquestes armes es poden comprar fàcilment a través d’internet per un preu de quatre euros. La seva veritable funció és ser una eina d’ajuda en activitats a la natura, ja sigui per passar el dia al camp o en un càmping. També es pot fer servir com una eina de cuina més per pelar i tallar aliments.

navalla ultrafina
Imatge de la navalla ultrafina prohibida / Foto: Guàrdia Civil

Els mateixos venedors de la navalla afirmen que també es podria utilitzar en cas d’alguna emergència mèdica que requereixi una ràpida intervenció quirúrgica al carrer. Això ja apunta de la perillositat que podria tenir en les mans equivocades. Segons detalla la Guàrdia Civil, aquesta arma passa perfectament per una targeta, motiu pel qual es pot amagar a la cartera. Però en només tres moviments es converteix en una perillosa arma. Per això està prohibit portar-la a sobre i es pot arribar a multar amb fins a 30.000 euros.

Aquesta navalla ultrafina està prohibida, però no totes les armes blanques ho són. Hi ha un tipus molt concret que es pot portar a sobre legalment. Tot i això, si els agents policials consideren que és un instrument perillós, la poden requisar. Si es porten de manera inofensiva, no passa res sempre que compleixi amb la normativa i tingui unes mesures màximes. En qualsevol cas, totes les que estan prohibides són les navalles automàtiques i les de doble fil.