Les noves tecnologies han ajudat que la societat avanci molt en molt poc temps. Les transaccions econòmiques avui són realment senzilles i es poden fer en pocs segons amb el telèfon mòbil. El problema d'aquestes noves maneres de fer les coses és que hi ha algunes persones que es volen aprofitar dels altres per robar-los els diners amb estafes a través d'internet.

De fet, els cibercriminals han multiplicat la seva activitat a través de plataformes com webs de compres o fins i tot xarxes socials. És molt important conèixer els mètodes dels estafadors per evitar caure i que ens robin una quantitat enorme de diners o les nostres dades personals amb què podrien suplantar la nostra identitat, utilitzant-la per cometre més delictes inculpant-nos a nosaltres.

Un dels mètodes més comuns per enganyar els usuaris d'internet és el de copiar una pàgina web normal, tenint en compte fins al més mínim detall, i a través d'ella robar-li els diners o les seves dades a les persones que hagin caigut fent una compra o registrant-se.

L'estafa de 'la mula'

La Guàrdia Civil ha fet una publicació a través del seu compte oficial a Twitter en la que alerta d'una nova pràctica per part dels estafadors. Aquests contactaran amb algunes persones perquè els guardin alguna cosa dels diners que han aconseguit de manera il·lícita.

Perquè la víctima accepti li prometen que es podrà quedar amb un 10% dels diners que, teòricament, els enviaran al seu compte bancari. Acceptar aquest tipus de tractes implicarà blanqueig de capital, que és considerat com un delicte greu.

Hackers

Hacker / Pixabay

Amb aquesta activitat els estafadors aconsegueixen treure els diners dels seus actes delictius i posar-lo en comptes que no són seus. Ho fan d'aquesta manera per no aixecar sospites sobre ells i, en el cas que les autoritats ho descobreixin, no se'ls relacioni directament amb aquestes transaccions bancàries.

A més dels problemes legals per blanqueig, les persones que accepten aquest tipus de negocis il·lícits s'exposen que diversos criminals que es dediquen a estafar-ne d'altres tinguin les seves dades personals i bancàries, la qual cosa podria convertir-los en víctimes d'aquests mateixos delinqüents.

Què he de fer si m'ofereixen ser 'mula'?

En el cas en el qual rebem un missatge o un correu electrònic en el qual ens ofereixin donar-nos una comissió del 10% a canvi que guardem una quantitat de diners ho haurem de comunicar a la policia. Es tracta d'una activitat il·legal que ens implicarà en un delicte.

Quan fem la denúncia hauríem d'aportar la quantitat de proves més gran possible. Qualsevol informació de contacte dels delinqüents, captures del missatge... La nostra acció pot ajudar molt els agents a detenir aquests delinqüents que obtenen els seus ingressos d'activitats il·legals.

Els diners que obtenen aquest tipus d'organitzacions solen venir d'altres estafes com els robatoris de comptes bancaris o la venda d'informació personal. És per això que si els denunciem estarem ajudant a acabar amb un problema que, desgraciadament, està cada vegada més present a internet.