Investiguen un home de 53 anys per abandonar i matar de gana i set a 36 dels animals que tenia a la seva granja del Pirineu navarrès, on van trobar els cadàvers en descomposició.

Mata els seus animals en una granja del Pirineu navarrès

Els fets es van descobrir quan un agent de la Policia Foral de Navarra pertanyent a la Brigada de Protecció Mediambiental i un veterinari del Govern de Navarra van acudir a inspeccionar una explotació ramadera situada en una localitat del Pirineu navarrès. L'amo de la granja havia comunicat la baixa del cens al servei de Ramaderia.

Però després de la baixa, els animals seguien allà, i els dos funcionaris van trobar a la finca les restes de 26 cranis d'ovelles, entre pells i ossos descompostos.

A més, en una altra zona van descobrir nou cadàvers de vaques en estat de putrefacció, que encara estaven encadenades pel coll a les estables, així com un altre oví descompost.

Gairebé 40 animals descompostos: mort per inanició

Després d'analitzar l'estat dels cadàvers de les ovelles, els investigadors van arribar a la conclusió que l'imputat havia deixat els animals tancats a la finca i havia deixat de donar-los menjar fins que van morir per inanició. No va ser fins a matar-los que va sol·licitar la baixa definitiva dels animals al cens del Departament de Ramaderia.

Cadàvers d'ovelles trobats en la finca / Policia Foral

Cadàvers d'ovelles trobats en la finca / Policia Foral

També es va esbrinar que, mesos més tard havia deixat a les nou vaques lligades als seus pessebres, igualment sense menjar, fins que van morir. És important destacar que aquest tipus d'animals —ovins i bovins— poden arribar a sobreviure entre 15 i 20 dies en aquestes condicions, per la qual cosa s'ha pogut deduir que l'agonia es va allargar durant setmanes.

Investigat per maltractament animal a Navarra

Per tot això, s'investiga l'amo de la granja com a presumpte autor de delictes continuats de maltractament animal amb resultat de mort, per abandonar en un lloc tancat a 27 ovins i 9 vaques.

A més, la Policia Foral de Navarra investiga la desaparició de la resta de l'explotació ramadera, consistent en uns altres 23 ovins i 4 vaques.

Fa un mes, uns fets similars tenien lloc a Madrid, en el municipi d'El Álamo, on els responsables d'una presumpta guarderia canina van ser detinguts per la mort de diversos gossos aquest estiu.

La guarderia canina d'El Álamo, cementiri de gossos

La investigació dels agents del Servei de Protecció de la Naturalesa (SEPRONA) de la Guàrdia Civil es va iniciar quan es va rebre una denúncia per la desaparició d'un gos i la mort d'altres dos en la suposada residència canina. Els efectius de seguretat van realitzar una inspecció en la qual van trobar dos gossos morts i cinc en estat greu per deshidratació.

Guàrdia Civil Marta Calvo / EFE

Imatge d'arxiu d'agents de la Guàrdia Civil / EFE

Els agents van traslladar els gossos supervivents a un centre de recuperació de la Comunitat de Madrid, per ser atesos i sotmesos a diversos tractaments abans de ser tornats als seus propietaris.

El responsable feia creure els amos que les seves mascotes s'havien escapat o mort a les instal·lacions, però molts d'ells van morir a conseqüència de l'abandonament en el qual van quedar.