La Guàrdia Civil ha detingut els dos responsables d'una guarderia canina situada en el municipi madrileny d'El Álamo com a presumptes responsables de la mort de dos gossos i de maltractament a uns altres cinc.

Detinguts els responsables de la guarderia canina d'El Álamo

La investigació dels agents del Servei de Protecció de la Naturalesa (SEPRONA) de la Guàrdia Civil es va iniciar quan es va rebre una denúncia per la desaparició d'un gos i la mort d'altres dos en la suposada residència canina de la localitat d'El Álamo, a Madrid.

Residencia gossos El Álamo / Guàrdia Civil

Residència canina El Álamo / Guàrdia Civil

Els efectius de seguretat van realitzar una inspecció en la qual van comprovar que els animals es trobaven en estat de semiabandonament, que no tenien aigua ni aliment malgrat l'onada de calor. A les mateixes instal·lacions van trobar a dos gossos morts i cinc en estat greu per deshidratació, informa la Guàrdia Civil. Altres mascotes havien estat declarades com a desaparegudes i se sospita que també estan mortes.

Gossos morts i deshidratats sense menjar ni cures

Els agents van traslladar els gossos supervivents a un centre de recuperació de la Comunitat de Madrid, per ser atesos i sotmesos a diversos tractaments abans de ser tornats als seus propietaris.

Per si no fos prou, la investigació també va destapar que el centre de protecció animal de la localitat estava sent utilitzat de forma il·legal per al seu ús com a residència canina, sense autorització ni control municipal.

Residencia gossos El Álamo / Guàrdia Civil

Residència de gossos El Álamo / Guàrdia Civil

L'estratègia de l'home que gestionava el centre era sempre la mateixa: oferia l'allotjament caní via internet i telefònica i es traslladava fins als domicilis dels animals per recollir-los. D'aquesta forma evitava que els amos sabessin les circumstàncies i instal·lacions en les quals deixaven les seves mascotes.

Pagaments amb Bizum i excuses per no veure les instal·lacions

A més, els pagaments dels clients es feien únicament a través de Bizum, amb tarifes diàries per la cura dels seus animals que oscil·laven entre els set i quinze euros.

Segons el Seprona, durant els anys passats 2018 i 2019, agents de la Guàrdia Civil van detectar en diferents inspeccions infraccions administratives relacionades amb el mal estat de les instal·lacions, manca de documentació i irregularitats en el control dels animals.

Residencia gossos El Álamo / Guàrdia Civil

Les instal·lacions no tenien permís per funcionar com a residència per a gossos / Guàrdia Civil

Van ser tramitades a l'Ajuntament del municipi, sense resultat visible. El consistori d'El Álamo va denunciar que l'home detingut havia fet una "utilització il·lícita" d'unes instal·lacions municipals. Perquè en aquestes instal·lacions municipals no hi havia d'haver cap "residència" d'animals i per això l'Ajuntament va obrir diligències administratives.

Residència canina il·legal: dos detinguts

En un vídeo difós per xarxes socials, el regidor de Medi Ambient, Antonio Gómez, va explicar que aquests "fets desagradables" s'han produït en assignar per concurs un contracte per al servei de recollida d'animals.

Amb l'esclat d'aquest escàndol, que afecta diverses famílies, veïns de la localitat es van concentrar el mes d'agost passat davant el centre per denunciar que, després de deixar les seves mascotes durant les seves vacances amb un presumpte educador, algunes van aparèixer mortes i altres de maltractades o desaparegudes.

Residencia gossos El Álamo / Guàrdia Civil

Els gossos estaven desnodrits / Guàrdia Civil

Alguns dels afectats van dir que aquest home els va explicar per telèfon com la seva mascota havia emmalaltit i després havia escapat o mort.

Hi ha una tercera persona investigada per aquests fets i als encausats també se'ls imputa el delicte d'estafa.