Els Mossos d'Esquadra han resolt un incident que el mes de juny hagués pogut acabar amb tragèdia. La policia i la comitiva judicial va ser enviada, el passat 10 de juny, a fer un desnonament en un habitatge ocupat del carrer de l'Ermita de Tossa, a Jorba, a la comarca de l'Anoia.

Si bé quan els agents van entrar no van trobar ningú a la casa, els agents van localitzar una granada de mà a sobre la taula del menjador, amb una cinta de plàstic, per dificultar-ne la manipulació.

Es va desallotjar la casa

En aquell moment els agents van sortir de l'habitatge, es va desallotjar la zona i els especialistes en desactivació d'explosius, el TEDAX dels Mossos, van entrar a la casa, la van neutralitzar la i van retirar. Aquest dilluns, després de gairebé quatre mesos, la Comissaria General d'Informació ha pogut resoldre el cas i identificar i detenir els dos joves que van col·locar, presumptament, la granada al pis que els Mossos havien de desnonar el mes de juny.

Es tracta de dos homes, de 27 i 28 anys i de nacionalitat espanyola, que van ser arrestats per un delicte de tinença d'explosius, amenaces, obstrucció a la justícia i atemptat contra els agents de l'autoritat. Els detinguts han passat avui a disposició del jutjat d'instrucció en funcions de guàrdia d'Igualada, que els ha deixat en llibertat.

"Morireis entre terribles sufrimientos buitres de mierda + mis muelas"

La granada que els agents van trobar tenia el passador de seguretat posat i estava encintada amb cinta adhesiva transparent que dificultava la manipulació. A més, a la paret de l'estança hi havia un escrit amenaçador que deia "morireis entre terribles sufrimientos buitres de mierda + mis muelas". Quan els Tècnics Especialistes en Desactivació d'Artefactes Explosius (TEDAX-NRBQ) dels Mossos d'Esquadra van retirar la granada i es va assegurar la zona es va executar el desnonament.

granada ma igualada

Imatge de la granada de mà que van trobar els Mossos a la casa de Jorba / CME

Agents de la Unitat d'Informació de la regió policial Central va obrir una investigació per determinar si l'artefacte era real i qui eren els responsables de l'acció.

La granada no tenia perill d'explotar, però ells no ho sabien

Durant la investigació els TEDAX van determinar que la granada era un artefacte explosiu real d'ús militar utilitzat durant la guerra civil espanyola. L'anàlisi tècnica va concloure que el pas del temps i la humitat havia malmès elements interns i no podia esclatar. Aquest resultat només es podia saber realitzant l'estudi tècnic de la granada, per tant les persones que van col·locar l'explosiu no tenien coneixement que l'artefacte estava danyat. Els dos joves van ser arrestats a Santa Maria de Miralles i Vilanova del Camí aquest dilluns.

En llibertat

Els dos homes han passat aquest matí a disposició judicial al jutge d'Igualada, que n'ha decretat la seva llibertat amb càrrecs, segons han informat fonts judicials.