No tots els crims tenen història. Alguns cops, són petits segons que separen la vida de la mort, el bé del mal, la llibertat a acabar a la presó. El crim del Mohamed, conegut pels seus amics i companys del Raval com el Gorba, sí. 

Havia començat abans, poques hores abans, a les garjoles dels Mossos d’Esquadra. Després d’una calenta discussió entre ells al soterrani de la comissaria dels Mossos de les Corts, on es traslladen tots els arrestats que fa la policia catalana i la Guàrdia Urbana a Barcelona, quan ja van estar en llibertat, un va anar a buscar l’altre a on sabia que el trobaria, a la cantonada de Riera Baixa amb el carrer de l’Hospital.

“Què vols? Matar-me a mi?”

Quan el detingut pel crim va arribar a la zona, sota els efectes de les drogues, segons han explicat veïns i coneguts del Gorba, va insultar a la víctima. El Mohamed s’hi va acostar i li va preguntar si el volia matar. “Què vols? Matar-me a mi?”, asseguren amics d'ell que li va respondre al seu agressor. 

Sense gaire més conversa, l’home va treure un ganivet de carnisseria d’una bossa i li va clavar al pit. Es va escapar, però alguns veïns el van seguir, sabien perfectament qui era, i després els Mossos el van poder detenir. 

ElGorba 002

Imatges de l'home mort, a la paret on va ser assassinat, a la cantonada de Riera Baixa amb carrer de l'Hospital / Cedida

Mentrestant, el jove, de 35 anys i oficialment de nacionalitat palestina, tot i que és d’Algèria -diuen a la policia, quan arriben, que són d’una altra nacionalitat per facilitar l’acolliment o asil-, es moria a terra. Un amic seu li va intentar taponar la ferida amb la mà, però no va ser suficient. Una ambulància del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) el van traslladar crític a l’hospital, on va acabar morint per la ferida pocs minuts després de la mitjanit. 

Una discussió per defensar un compatriota

Segons han explicat coneguts de la víctima a ElCaso.cat, la discussió a les garjoles dels Mossos -que els dos es coneixien a la perfecció, havien estat detinguts més de 130 vegades entre els dos; l’assassí 100 cops- va ser per l’agressió que un compatriota algerià va patir al carrer, feia pocs dies. 

El jove mort li va recriminar l’agressió des d’una altra garjola -tot i que no tenen contacte físic i alguns cops tampoc visual- i l’intercanvi de retrets va anar pujant de to, fins que un d’ells va insultar greument a l’altra. 

Quan després de passar pels jutjats van quedar els dos en llibertat amb càrrecs, el més gran, de 59 anys i oficialment de nacionalitat líbia, va voler passar comptes amb el jove que li havia faltat el respecte mentre estaven en custòdia dels Mossos.