La Policia Nacional ha detingut set persones, quatre d'elles a Barcelona, que formaven part d'una xarxa supremacista d'ideologia neonazi i feixista que estaven armats i incitaven a l'odi. Estan acusats de delictes d'odi, tinença il·lícita d'armes, injúries a les Institucions de l'Estat i pertinença a grup criminal.

Desarticulada una xarxa supremacista que incitava a la violència

Agents del Cos Nacional de Policia han desarticulat una xarxa d'ideologia supremacista que utilitzava simbologia nazi i feixista a Espanya. Quatre dels detinguts han estat arrestats a Barcelona, un a la localitat madrilenya de Torrejón de Ardoz, i uns altres dos en els municipis alacantins d'Alcoi i Ontinyent. Tots ells formaven part d'un grup que havia reforçat els seus llaços a les xarxes socials i que incitaven a l'odi i a la violència extrema contra diversos col·lectius.

La investigació va començar a inicis del 2020, quan es va rebre una denúncia anònima a través del portal web de col·laboració ciutadana de la Policia Nacional en la qual alertaven de la creació d'un fòrum amb ideologia d'ultradreta violenta. Després de diverses indagacions, van poder esbrinar que el grup es dedicava a difondre missatges d'odi i a incitar a la violència amb arguments racistes, masclistes i xenòfobs.

Armats, responsables d'atacs i preparant bombes

Operaven sempre a través de xarxes socials, fòrums i aplicacions de missatgeria instantània on, de forma anònima, escrivien missatges xenòfobs i buscaven nous components per al grup. Els perfils i blogs ja han estat bloquejats i els set estan acusats de delictes d'odi, tinença il·lícita d'armes, injúries a les Institucions de l'Estat i pertinença a grup criminal. I és que, després d'analitzar la informació aconseguida a través de diversos registres, els agents investigadors van poder determinar l'existència d'una o diverses cèl·lules compostes per persones alineades ideològicament que podrien estar captant i adoctrinant altres subjectes a fi de cometre accions violentes anticonstitucionals.

 

De fet, els investigadors responsabilitzen un dels detinguts de l'atac a una seu LGTBIQ+ a la localitat d'Alcoi, a Alacant. També en els registres s'han intervingut multitud d'armes: un revòlver, tres carrabines, armes de foc simulades, munició, armes blanques, bats de beisbol i manuals de fabricació d'explosius. A més, s'ha confiscat material de caràcter supremacista -com a indumentària i documentació d'ideologia nazi- i nombrosos dispositius electrònics.