Després de quatre anys de procés judicial, l'equip responsable de la creació d'El Hormiguero, el famós programa presentat per Pablo Motos, ha estat condemnat a una indemnització de 16.000 euros per a la il·lustradora valenciana Mar Hernández, coneguda com a Malota, per haver utilitzat una il·lustració seva sense permís i haver insultat el seu art en diversos episodis de la gallina dels ous d'or televisiva de Pablo Motos.

La multa a la gallina dels ous d'or de Pablo Motos

Així ho ha decidit l'Audiència Provincial de Madrid després de diversos recursos de les dues parts, condemnant a la productora 7 i Acción S. L. i al grup de comunicació Atresmedia a indemnitzar Hernández amb 16.000 euros més interessos per la vulneració de propietat intel·lectual que es va dur a terme el 2018 en l'espai El Hormiguero 3.0, en el qual es va mostrar l'obra de la denunciant Astrónomo com a decoració en un esquetx que a més va menysprear la il·lustració.

Pablo Motos EP (1)

El programa presentat per Pablo Motos ha estat condemnat per robar la propietat intel·lectual d'una il·lustradora / Europa Press

La decisió judicial ha estat anunciada en un comunicat de l'Associació de Professionals de la Il·lustració Valenciana (APIV), de la qual Mar Hernández és sòcia i on treballa l'advocat Àlex Devís, que ha portat el cas. Encara que la sentència té data de l'11 de febrer, no s'ha comunicat fins ara, ja sent en ferm, quan s'han resolt els recursos i apel·lacions interposats per la productora denunciada, 7 i Acción S. L., i per Malota.

Dany moral a l'artista 'Malota' per un esquetx el 2018

En el mateix comunicat s'explica que durant els quatre capítols en els quals es va mostrar sense consentiment, no només es va causar "un evident perjudici patrimonial, sinó que va ser susceptible de provocar dany moral", ja que circumstàncies com que trobés la seva obra Astrónomo per sorpresa i descobrint la infracció a través de la televisió quan es va veure la seva il·lustració, han suposat finalment motius de dany moral. De fet, també s'afegeix el factor que l'obra havia estat impresa en baixa qualitat, a més del context en el qual es va mostrar durant l'esquetx del programa de Pablo Motos, poc després que l'abandonés el seu famós personatge El Hombre de Negro, que avui dia té altres projectes.

Captura

I és que, segons es llegeix en la sentència, en el gag la peça es presenta "com a part de l'apartament d'un personatge d'aspecte descurat i brut, amb una decoració que pretén estar a joc amb el personatge" i apareix col·locada torçada sobre una paret, a més de l'opinió explícita d'un altre dels personatges de l'esquetx, que assegura que qui ha creat tot el decorat "no té ni puta idea de decoració". Finalment, s'inclou l'agreujant de la persistència en la infracció, ja que el clip era accessible a través de xarxes socials i televisió a la carta.

L'artista i el seu advocat es mostren contents amb el resultat i aprofiten per animar a reclamar sempre en aquest tipus de situacions, tal com recull el comunicat de paraules de Devís: "Continua estant massa estesa la creença que en l'àmbit de l'art, als sectors creatius en general, la feina es fa per vocació, privant-la del valor que té. Lamentablement, estem davant d'un col·lectiu molt maltractat i aquests casos són importants perquè serveixen perquè es prengui consciència que la legislació de propietat intel·lectual atorga drets als autors i que no s'han d'abaixar els braços davant de les infraccions".