Nova investigació policial en curs a Alcalá de Henares: recullen mostres d'ADN de les caques de gos no recollides per multar els amos amb fins a 3.000 euros. La Policia Local ha iniciat la recol·lecció de mostres per poder analitzar de quin cànid són i poder sancionar-los en aquest treball de laboratori utilitzat, principalment, en crims i d'altres indagacions policials. El genotip de les mascotes, que és complementari a la identificació del microxip, és obligatori des del passat 1 de juliol de conformitat a l'establert a la vigent ordenança municipal de la localitat madrilenya que regula la tinença i protecció d'animals de companyia. Això és, precisament el que faria possible imposar les sancions.

Els propietaris dels gossos disposaven d'un termini de tres mesos des de l'1 de juliol per dur a terme el censat mitjançant ADN caní. Aquest genotipat permet identificar en qualsevol circumstància les mascotes, incloses aquelles ventradas no desitjades que són abandonades fins i tot abans de la seva identificació amb microxip. Lamentablement es continuen produint casos d'abandonament de mascotes i, a fi que no siguin identificades, els extreuen el microxip, segons apunta l'Ajuntament d'Alcalá de Henares en un comunicat. "A través del cens per ADN es podrà identificar aquests propietaris infractors i perseguir l'abandó de manera més efectiva", apunten des del consistori.

Mostres d'ADN d'una de les caques / AAH

Anàlisis de caques de gos i laboratori: 245.000 euros

"Cal recordar que en cas que no es recullin les femtes i es detecti per ADN el propietari, pot portar aparellades sancions que podrien assolir fins als 3.000 euros de multa. Tot i això, del que es tracta és d'aconseguir tenir una ciutat més neta i conscienciar la ciutadania de la recollida de femta als nostres carrers, perquè estiguin netes i saludables", ha assenyalat el regidor de Medi Ambient d'Alcalá de Henares, Vicente Pérez. Tanmateix, en aquests moments només hi ha entre 8.000 i 9.000 gossos censats, que serien aproximadament el 50% del total que hi ha al municipi. Aquesta nova tècnica per sancionar, entre el CSI caní i el futurisme, ha suposat una partida de 200.000 euros de l'ajuntament per crear el registre d'ADN -contractant un laboratori privat per concurs- i dedicarà una partida anual de 45.000 euros per analitzar les caques que recullin pel carrer. Això últim suposa uns 1.300 anàlisis l'any a un preu de 33 euros per fem. 

Mostres d'ADN d'una de les caques / AAH