És el primer cop que les forces policials desarticulen una facció de la Mara Barrio 18 a Espanya. Aquesta setmana la Policia Nacional, amb la col·laboració de la Guàrdia Urbana de Barcelona, han detingut quinze persones per, presumptament, formar part d’aquesta banda llatina molt violenta que es volia establir, amb violència, a Catalunya. No es tracta d'una banda llatina més, és una de les més perilloses que hi ha a tot el món, amb milers de seguidors per tot el planeta, sobretot a l’Amèrica Llatina, però cada cop més a tots els continents. Segons consta als atestats policials, la banda estava reclutant nous adeptes per fer-se forta a Barcelona i a la zona metropolitana, movent altres bandes, on a més d’exercir molta violència, també flirtejaven amb el crim organitzant i amb el tràfic de drogues. 

Aquesta setmana es van fer diversos assalts en pisos on vivien els líders de la banda i també alguns dels soldats més nous, a Barcelona i també a l’Hospitalet de Llobregat. L’objectiu no era altra que detenir tots els membres de la banda que se’ls havia pogut relacionar amb fets delictius per decapitar l’organització i evitar que se seguissin fent forts a la ciutat. La Policia Nacional, que ha liderat la investigació amb agents de la Comissaria General d’Informació, acusen els detinguts d’organització criminal, delictes contra la salut pública, lesions i amenaces.

La Mara Barrio 18 és una de les bandes més violentes actualment actives arreu del món. Les investigacions de la Policia Nacional han descobert connexions d’aquesta facció instal·lada a Catalunya amb altres faccions d’altres punts del món. La policia espanyola no treballa en solitari. Per la perillositat d’aquestes bandes, que en alguns llocs han aniquilat completament les altres bandes juvenils llatines, per la seva violència i necessitat de control del territori, s’han fet equips de treball conjunts amb policies del Salvador, Mèxic, Hondures, Guatemala, Belize i els Estats Units d’Amèrica, que han articulat grups especials per combatre i desmantellar aquestes organitzacions criminals.

Com funcionava aquesta pandilla a Barcelona?

Des de finals d’estiu que la Policia Nacional havia detectat una important activitat amb patrons semblants, un patrons que podien correspondre a una organització d’aquest tipus. Les primeres informacions ja van ser positives i es va poder saber que un grup de persones, la majoria de nacionalitat hondurenya, s’havien organitzat per instaurar a Barcelona una clica -estructura mínima d'organització que tenen les bandes d’aquest tipus- i estaven fent captació i adoctrinament de menors d'edat a centres educatius i zones d'oci juvenil i també una potent activitat delictiva. L’objectiu dels líders era el reclutament de nous membres per poder fer-se forts al territori que volen controlar. La facció catalana de la Mara Barrio 18, com totes les altres, i tal com van poder saber els investigadors, estava molt estructurada, amb uns rols molt clars i molt jeràrquics que feien pagar car l’incompliment d’algunes de les seves normes del codi de conducta, amb càstigs molt violents.

En la ràtzia contra la banda llatina d’aquesta setmana es van poder detenir els líders de la pandilla, els “soldats” ja experimentats, i també un grup d’aspirants, joves que ja havien començat a flirtejar amb l’organització, però que encara no n’eren membres de ple dret. Els hi faltava el ritual d’iniciació, una pallissa feta pels propis membres de la banda, durant uns 20 segons. 

Delictes i propaganda per controlar el territori

La llista de delictes que cometien era llarga. Robatoris, agressions, amenaces i tràfic de drogues. Tot estava dirigit a dos objectius: controlar el territori i eliminar les altres bandes llatines i, alhora, substituir amb els beneficis que generen aquest tipus de delictes contra el patrimoni o contra la salut pública. Com que un dels objectius era fer-se forts i eliminar competència, els detinguts també feien difusió dels actes de la clica de Barcelona per les xarxes socials. Les bandes llatines com aquesta basen el seu prestigi en la por que generen sobre les altres bandes, i la propaganda és clau per aconseguir-ho.

Durant els escorcolls, que es van fer amb la presència d’agents del GOES i de la UIP de la Policia Nacional i la UREP de la Guàrdia Urbana de Barcelona, es va poder intervenir molt material amb imatges de la Mara Barrio 18. A més, també es van poder intervenir armes, documentació, diners en efectiu i material informàtic. S’espera que en les pròximes hores els quinze detinguts siguin entregats al jutge del 14 de Barcelona, que és qui ha tutelat les investigacions de la Policia Nacional que han acabat amb la detenció dels membres de la Mara Barrio 18 de Barcelona, una notícia que ja ha tingut repercussió internacional.