Ràtzia contra les bandes llatines a l’àrea metropolitana de Barcelona amb catorze detinguts. La Policia Nacional ha desarticulat en una operació policial sota la batuta d’un jutjat de Barcelona una franquícia de les mara, les organitzacions mafioses originàries d’Hondures i que, en format de bandes juvenils, s’escampen per tot el món. Amb molta violència i amb flirteig amb el crim organitzat, s’havien ubicat amb força a casa nostra, a la capital de Catalunya i també en diversos municipis de l’arc metropolità.

Des de primera hora del matí agents de la Policia Nacional estan fent escorcolls en un bar de la ciutat de Barcelona, en pisos de Nou Barris i de Sant Andreu i també en un pis de l’Hospitalet de Llobregat. En les entrades, que s’han fet amb la col·laboració de la Guàrdia Urbana de Barcelona, s’han trobat armes i molt material que podrà ser clau per seguir amb la investigació, que segueix oberta i que encara podria sumar més detinguts.

Banda molt perillosa amb tentacles a tot el món

Segons fonts de la investigació, asseguren que aquesta facció que avui la Policia Nacional ha volgut decapitar a Barcelona, relacionada amb la mara barrio 18, una organització internacional que va desplegant-se per tot el món des de 1960, amb diversos lideratges que van guanyant poder amb violència. Tradicionalment, la mara que es relaciona amb els detinguts avui a Barcelona estan vinculats al narcotràfic, als robatoris, a l’extorsió i altres delictes molt més greus com el tràfic d’armes, el tràfic d’éssers humans i l’assassinat. A falta de seguir amb la investigació i aclarir quines relacions internacionals tenen els detinguts avui a Barcelona amb la pandilla, es creu que per tot el món hi ha més de 100.000 persones vinculades a la mara barrio 18. Els detinguts per la Comissaria General d’Informació de la Policia Nacional a Barcelona en els escorcolls que s’han fet avui hi ha persones de nacionalitat hondurenya i paraguaiana i també s’ha arrestat un home de nacionalitat espanyola.

La investigació d’Informació de la Policia Nacional va arrencar després de l’estiu de 2022 quan van poder relacionar dos incidents amb armes blanques amb les bandes llatines. Estirant el fil han pogut explotar avui la investigació, amb la detenció de catorze persones que no només vinculen a enfrontaments violents amb ús de ganivets i matxets. La policia creu que tota aquesta violència està relacionada amb el negoci que els integrants d’aquesta banda havien desplegat per l’àrea metropolitana: el tràfic de drogues. Els especialistes contra el crim organitzat relacionat amb bandes juvenils i llatines han de seguir ara amb la investigació per analitzar tots els indicis trobats en els escorcolls a Barcelona i l’Hospitalet de Llobregat.

Els Mossos, a peu canviat

Amb tot, el que sí que es confirma és que a Catalunya, com a la resta de l’Estat, les bandes llatines criminals s’hi han fet fortes. Fa pocs mesos la Guàrdia Civil en va desarticular una a Salou i avui s’ha conegut aquesta operació policial a l’àrea metropolitana. Des de la Comissaria General d’Investigació Criminal dels Mossos, però, sempre que són preguntats sobre l’existència d’aquests bandes a casa nostra, asseguren que no existeixen o que no són perilloses.