Francesco Spagnesi, sacerdot de 40 anys de la diòcesi italiana de Prato, es troba des d'aquest dimarts en arrest domiciliari en haver estat acusat de tràfic i importació de substàncies estupefaents. El rector comprava cocaïna i GBL, un potent narcòtic variant del GHB, l'anomenada 'droga de la violació'. Aconseguia les substàncies amb els diners de les donacions dels feligresos i, segons mitjans locals, organitzava festes sexuals a les quals van acudir més de 200 persones on es barrejava el consum de drogues i el sexe desenfrenat.

Festes de drogues i sexe

La detenció de Spagnesi va ser possible després que la policia descobrís i detingués el mes d'agost passat el seu còmplice en la importació de GBL des d'Holanda. Segons la policia, la droga estava a càrrec de Francesco Spagnesi, que recaptava els diners que fidels entregaven a l'església, suposadament per combatre la pobresa.

Francesco Spagnesi / RRSS

Francesco Spagnesi / RRSS

Segons mitjans locals, el rector demanava trameses de mig quilo de cocaïna i GBL que arribaven a Itàlia amb ajuda d'una cèl·lula delictiva de la Toscana. Després contactava amb usuaris de pàgines web de cites sexuals i organitzava macrofestes. Segons les mateixes fonts, el sacerdot va arribar a congregar més de 200 persones en les seves orgies.

Corriere della Sera va agregar que metges, gerents, banquers i empresaris assistien a les festes de drogues i sexe organitzades per Spagnesi.

Moviments sospitosos en els comptes de l'església

​El bisbe de Prato, Giovanni Nerbini, va mostrar el seu "dolor i consternació" davant de la detenció del sacerdot: "Són notícies que un pare i un pastor no voldria rebre mai i que colpegen a tota la diòcesi", va lamentar. També va precisar que estava informat des de fa temps dels problemes psicològics de Spagnesi. Al principi el bisbe va pensar que es tractava només d'un "malestar personal", però mes tard es va saber que el sacerdot era consumidor habitual de drogues, per la qual cosa el bisbe va convidar-lo a realitzar una teràpia de desintoxicació amb un psicoterapeuta.

ilmessaggero.it

Francesco Spagnesi / Ilmessaggero.it

"Quan vam tenir notícia de moviments sospitosos en els comptes de la parròquia, vaig retirar el poder de firma exclusiva del rector, per poder així verificar la situació", va explicar Nerbini. Spagnesi justificava les seves retirades de diners dient-li al bisbe que es tractava d'"ajuts per a persones necessitades de la parròquia".

Al juny el bisbe va destituir Spagnesi del seu càrrec i li va retirar la responsabilitat de gestionar la parròquia perquè pogués dedicar-se plenament a la teràpia. Però el gran escàndol ha esclatat ara.

Les autoritats italianes li van imputar al sacerdot els càrrecs de tràfic i importació internacional de narcòtics i va decretar el seu arrest domiciliari.