Els Mossos d’Esquadra busquen aquests dos homes de les imatges. Dos homes alts, un d’ells de complexió forta, i dels quals se’n desconeixen més dades, que el passat dia 31 de maig de 2021 van aconseguir robar 500.000 euros en Bitcoins després de simular una reunió de compravenda entre dues empreses en un hotel del centre de Barcelona, el Gallery Barcelona del carrer de Rosselló, a tocar de la Diagonal i del passeig de Gràcia.

En cerca i captura pels Mossos d’Estafes i Mitjans de Pagament

Des de llavors, els investigadors de la Unitat Central d’Estafes i Mitjans de Pagament els estan buscant, segons ha pogut saber ElCaso.cat de fonts policials. 

Els dos homes es van presentar a l’hotel per participar en una reunió de negocis per tancar una compravenda entre dues empreses i durant la trobada, quan van aconseguir la clau privada d’un moneder de Bitcoins, van transferir 17 Bitcoins al seu compte i van desaparèixer. 

Tenint en compte el preu d’aquesta criptomoneda el mes de maig de 2021, els Mossos d’Esquadra calculen que l’estafa va permetre robar uns 500.000 euros. Després d’haver-se transferit els diners al seu compte, van marxar sense deixar cap rastre. Només les imatges de les càmeres de seguretat, a les quals ha tingut accés ElCaso.cat, permet tenir una idea de qui eren les dues persones que van perpetrar aquesta estafa i robatori de Bitcoins al centre de Barcelona.

Estafes Rip Deal disparades amb les criptomonedes

Aquesta tipus d’estafa, conegudes com a Rip Deal, s’han fet sempre. Però ara es fan amb aquest tipus de moneda. Els Mossos d’Esquadra ja fa temps que avisen de l’aparició d’aquests tipus de lladres que amb l’aparició de les criptomonedes, com el Bitcoin o l’Ethereum, han trobat una nova via d’estafa. Segons fonts de la policia catalana, els estafadors aconsegueixen un clima de confiança que permet fer algun tipus de compra per sota de preu de mercat però amb algun tipus d’impediment a l’hora de fer el pagament. 

Que s’ha de fer en efectiu, amb algun tipus de moneda, etc. i és en aquesta fase quan els estafadors, en l’estafa del Rip Deal de tota la vida, canvien els diners de veritat per diners falsos, o es queden les criptomonedes i s’escapen. Aquests tipus d’estafes també es fan amb compravendes de joies, per exemple. 

La incorporació d’aquests tipus de monedes, que tenen menor control i que poden ser traspassades de manera anònima, han obert el ventall d’estafes, un fet que també complicat perseguir els lladres, que saben que no deixen rastre si mouen els Bitcoins després de l’estafa.

El regidor pistoler del PSC

A principi d’octubre els Mossos d’Esquadra van detenir un regidor del PSC de Cànoves i Samalús per haver participat, presumptament, en una estafa relacionada amb criptomonedes a Barcelona. En el moment de la detenció la policia li va trobar una pistola, 145.000 euros falsos i 145.000 euros reals. 

Encastament Barcelona - Bitcoins

Imatge de l'interior de la botiga de Bitcoins, al districte de Sarrià, a Barcelona / GRS

En la fugida, després d’haver-se fet passar per Guàrdia Civil, va assaltar un taxista a punta de pistola, i després d’estavellar el cotxe a la sortida d’un aparcament, es va escapolir fins a Horta, on va ser arrestat en col·laboració amb agents de la Guàrdia Urbana. El regidor socialista Eduard Beltran va ser apartat del partit i suspès de militància. Fa una setmana, també a Barcelona, uns desconeguts van assaltar una botiga de Bitcoins i es van emportar un caixer automàtic de canvi d'euros i altres divises a aquestes modernes i volàtils monedes.