Els Bombers de la Generalitat treballen des d'aquesta matinada en l'extinció d'un incendi a la planta de compostatge de Botarell, al Baix Camp. Els serveis d'emergències han rebut l'avís quan faltaven pocs minuts per a les dues, i s'han activat dotze dotacions terrestres, amb 28 efectius, que s'han desplaçat fins al lloc. A primera hora d'aquest dilluns el perímetre ja s'ha estabilitzat, i a hores d'ara continuen al lloc quatre vehicles de comandament i tres d'aigua per controlar el perímetre. En total, les flames s'han estès per una superfície de dues hectàrees de piles de poda de jardineria, que han cremat al 100%. 

Ara mateix, tot i que i s'ha aturat l'expansió del foc i ja no hi ha flamarades, l'incendi continua actiu i fumejant. Gràcies a l'exhaustiu treball de tota una nit dels Bombers, les naus dels voltants no han estat afectades, i la seva previsió és que l'incendi no vagi a més. Per altra banda, tampoc s'han reportat ferits, ja que a aquelles hores no hi havia ningú a la planta, gestionada per l'empresa pública Secomsa, encarregada de la recollida selectiva i el tractament de residus d'una trentena de municipis. 

Els Bombers de la Generalitat han fet mesuraments de la qualitat de l'aire amb seguiment, a través del Grup de Riscos Tecnològics, fins a Riudoms i Montbrió del Camp, amb resultats toxicològics negatius. Això sí, amb la columna de fum desplaçada fins a aquests municipis, el vent també ha portat males olors amb el consegüent malestar que això ha provocat entre els veïns. 

 

La planta fa un any que crema de manera controlada 

El 14 d'abril del 2023, es va declarar un incendi en aquesta planta i va afectar 28.000 metres cúbics de restes vegetals. Un any després, encara no se sap amb certesa què va originar el foc; des de Secomsa van assenyalar els processos de fermentació d'aquests materials i les altes temperatures d'aquells dies com a possible origen, i el fort vent com la causa que s'acabés estenent. Tot i que van poder controlar les flames, els Bombers no van aconseguir apagar del tot el foc i van decidir deixar-lo cremant confiant que s'apagaria per si sol. 

incendi botarell (1)
La planta de Botarell es va incendiar fa un any / Bombers de la Generalitat. 

No ha estat així, però, i aquest procés d'autocombustió ha continuat durant tot un any de forma "interna i lenta", segons els Bombers de la Generalitat, tot i que aquesta matinada el foc s'ha reavivat. Les acusacions del grup ecologista GEPEC que assenyalen una mala gestió de la planta per part de Secomsa, van fer que es plantegés, fa només unes setmanes, remoure les restes per a intentar apagar el foc definitivament. Xavi Giménez, president de GEPEC, ha admès que incendis d'aquesta mena són habituals en plantes de reciclatge, però ha assegurat que "no és normal que això causi un incendi que cremi durant un any".

Per la seva part, des de l'empresa Secomsa han assegurat que compleixen tots els protocols, amb les piles de poda ben separades i protegides amb tallafocs. També han assegurat que l'incendi només va afectar, i afecta, a la zona on s'acumula matèria vegetal, i que la matèria orgànica que acumulen a la planta no cremarà, en estar deshidratada i tractada degudament amb l'objectiu, justament, d'evitar la possibilitat d'un incendi.