Com va morir Evi Anna Rauter, la noia de Portbou? Aquesta jove de 19 anys va aparèixer penjada d’un pi l’any 1990. Durant anys ningú va saber qui era, era un cadàver més, sense nom. Ara Crims, el programa de True Crime de Carles Porta, ha descobert que la noia era una italiana de 19 anys i, arran de la investigació, de manera conjunta amb un programa similar d’Àustria, la Fiscalia italiana ha decidit obrir una investigació per aclarir com va morir la noia. És un suïcidi, com va dictaminar el forense Rogelio Lacaci i la Guàrdia Civil en aquell moment, o Evi Anna Rauter va ser assassinada i penjada simulant un suïcidi? Encara queden pàgines per descobrir i per seguir posant llum a la foscor.

Tal com ha desvelat Crims en el seu darrer programa de la tercera temporada, la Fiscalia italiana ha obert un procediment penal i té ara sis mesos per investigar les circumstàncies del cas i decidir si arxiva la causa o bé continua endavant amb el procediment penal. Durant aquest procediment, la causa és secreta. 

"Impossible"

A Itàlia, els delictes que comporten una pena de presó de cadena perpètua no prescriuen. Tampoc ho fan a Àustria quan es tracta d’un homicidi comès al seu país o per ciutadans austríacs en un altre indret. Això fa que tot i que hagi passat el temps, es pot seguir investigant. Aquí a Catalunya, però, el delicte ja hauria prescrit.

Contrarellotge, la Fiscalia italiana haurà d’investigar els fets i decidir si segueix amb la causa i intentar esbrinar com va arribar la seva compatriota, l’Evi Anna Rauter, l’any 1990 a Portbou, a l’Alt Empordà. El mateix forense que va signar l'acta de defunció, que no va veure les fotografies de com va ser trobada la jove, Rogelio Lacaci, assegura que és "impossible" que fos un suïcidi.

Testimoni que pot ser clau

En aquesta investigació que haurà de fer ara la Fiscalia italiana i la policia Questura di Firenze pot ser interessant el testimoni d’una veïna de Portbou de 92 anys que viu en un pis situat al costat del pi on va aparèixer l’Evi. Hi resideix des de fa 50 anys i aquell 4 de setembre de 1990 va veure el cadàver de la jove quan es va llevar al matí i va obrir les finestres del balcó. No recorda l’hora, però de matinada va sentir, des del llit estant, cridòria i un plor, ha explicat a Crims.

Portbou morta
Imatge de la noia de Portbou / Cedida

Qui eren els joves que hi havia acampats al costat del cos?

Evi Anna Rauter va aparèixer penjada d’un pi en una zona al costat d’una tenda de campanya, on hi havien passat la nit uns joves austriacs. Des de Crims, de la mà de la guionista del programa, Marta Freixanet, ha intentat localitzar els joves, però només ha tingut accés a un, un tal Peter, que ha evitat col·laborar amb el programa i també facilitar dades sobre qui eren els altres quatre nois i una noia que estaven a la tenda de campanya aquella nit, al costat, a pocs metres, del cadàver ja fred de la noia de Portbou. Van tenir alguna cosa a veure amb la mort de la noia? De moment no han volgut ajudar a aclarir-ho.

Crims de TV3

Crims, el programa que dirigeix el periodista Carles Porta, s’ha convertit en un referent comunicatiu en l'àmbit català, obrint casos tancats, com l’assassinat de la jove Helena Jubany o ara el possible suïcidi, o no, de la noia que fins fa quatre dies no tenia nom.