El programa de True Crime de TV3 Crims va servir per tornar a l’actualitat l’assassinat d’Helena Jubany, un cas que, a poc a poc, amb la tenacitat de la família de la jove de Mataró morta a Sabadell, ha anat fent avenços contra rellotge. Ara l’equip de Carles Porta ha pogut resoldre un altre misteri. Qui era la noia que el 4 de setembre de 1990 va ser localitzada a Portbou? Ja té nom. “La noia de Portbou” es deia Evi Anna Rauter i tenia 19 anys quan va ser trobada.

La confirmació de la seva identitat l’ha donat la família de la jove que durant 32 anys ha mantingut viva la recerca. Era veïna de Lana, un poble situat al Tirol del Sud, al nord d’Itàlia. Tant la roba i el rellotge que duia com la fisonomia corresponen a la jove desapareguda, segons han explicat des de Crims de TV3.

Anys sense saber qui era la noia de Portbou

Una investigació de la mà del programa de TV3 i del programa de la televisió austríaca Ungelöst (No resolt, en català) han anat estirant el fil d’un cas que també feia anys que investigava la periodista d’ElPunt-Avui, Tura Soler.

La germana d’Evi Anna Rauter la va veure per última vegada el 3 de setembre de 1990 a Florència, durant una visita per vacances. L’endemà, el 4 de setembre de 1990, a les 8 el matí, una veïna de Portbou va trobar el cos d’una noia penjat al costat del cementiri i va alertar la Guàrdia Civil del municipi, que, juntament amb el forense, Rogelio Lacaci, van certificar que es tractava d’un suïcidi. El proper 13 de juny Crims emetrà un capítol amb novetats del cas, segons han explicat des de TV3.

Portbou morta
Imatge de la noia de Portbou al llit de morts / GC

“El misteri de la seva identitat ha quedat resolt per la família, però queden molts interrogants a l’aire: com va arribar fins a Portbou? Què hi anava a fer? Havia quedat amb algú? Va conèixer algú abans d’arribar a la frontera o un cop a Portbou? Per què no ha estat possible identificar-la abans? Intentarem seguir aprofundint a veure fins on ens du aquesta història”, ha apuntat Carles Porta, director de ‘Crims’.  

Un correu de la família

El passat dia 23 d’abril, Sant Jordi, el canal privat més important d’Àustria va emetre el capítol “Das erhängte Mädchen” (La noia penjada), amb entrevistes elaborades pel seu equip. Posteriorment a l’emissió del programa, la televisió austríaca va rebre un correu electrònic d’una veïna de Bolzano, a Itàlia, on apuntava que la noia sense identificar podia tractar-se d’Evi Anna Rauter de 19 anys. Des de Crims es van posar en contacte amb la seva germana, que va confirmar que es tractava de la mateixa jove. També els pares ho han corroborat a través de les fotografies que la Guàrdia Civil i el forense van fer del cadàver. 

Carles Porta explica detalls del cas / TV3

 

La Guàrdia Civil ha començat els tràmits per poder identificar científicament la noia. Per ara, només compten amb les empremtes post mortem de la jove i amb les fotografies. La germana d’Evi Anna Rauter va presentar denúncia per desaparició a la policia de Florència el 6 de setembre de 1990 i va descriure des del primer moment la roba que duia la noia quan la va veure per última vegada: un peto texà, una samarreta turquesa, unes sabates negres i un rellotge de la marca Casio. La noia penjada a Portbou anava vestida exactament igual.

Resolt el misteri?

“Hem pogut veure que és la meva germana i ara, després de 32 anys, sabem com va acabar. No sabem què va passar en aquestes 20 hores entre que va marxar del meu apartament de Florència i va arribar a Portbou. És un misteri. La meva família i jo estem convençuts que és l’Evi, però no tenim cap document oficial de la policia...”, ha expliacat la germana de la víctima.