De moment el jutjat d'instrucció 3 de Santa Coloma de Farners, qui investiga l’atac d’aquest cap de setmana contra un jove negre en aquest municipi de la Selva durant la festa major, no imputa a l’arrestat, Silvio A.V., un delicte d’odi per l’agressió. La Unitat Central de Delictes d’Odi i de Discriminació de la Comissaria General d’Informació (CGINF) dels Mossos detalla en el seu atestat policial que l’autor dels fets, com els altres dos detinguts, estaven motivats per un odi contra la persona agredida. En les seves conclusions apuntaven a un possible delicte d’homicidi en grau de temptativa i també un possible delicte d’odi. 

Tot i això, quan l’skin arrestat va ser entregat al jutge Joan Coromina aquest va decidir eliminar la imputació per delicte d’odi i elevar el possible delicte d’homicidi a assassinat. En la seva interlocutòria de presó, on justifica les motivacions per enviar a presó l’arrestat, assegura que no té arrelament a casa nostra, tot i ser espanyol, ja que no té parella ni feina, i que, per tant, tenint en compte que es pot enfrontar a una condemna elevada per assassinat, podria escapar. Tot i que el jutge, de moment, en aquesta fase inicial de la instrucció no vegi delicte d’odi, els Mossos d’Esquadra mantenen que la motivació del detingut, relacionat amb grups d’extrema dreta de la comarca de la Selva, va ser l’odi contra el jove negre.

Serà durant la instrucció que s’haurà d’aclarir si es jutja als detinguts per un possible delicte d’odi o no. Segons han informat fonts judicials, la Fiscalia també veu en l’atac d’aquest cap de setmana una motivació ideològica, i també defensarà acusar l’arrestat d’un delicte d’odi, un fet que agreujaria la potencial condemna per l’agressió, sigui considerada homicidi o assassinat en grau de temptativa.

El jutge veu assassinat i, per ara, no delicte d'odi

En la interlocutòria del jutge Coromina s’explica que l’agressió pot ser considerat un delicte d'assassinat en grau de temptativa i no d'homicidi perquè l'agressor va apunyalar la víctima amb traïdoria i aquesta no va tenir cap possibilitat de defensar-se. Segons el titular del jutjat, la baralla va ser a cops de puny fins que de sobte i de manera "inesperada", li va assestar tres ganivetades seguides. Una d'elles a l'alçada del cor i una altra als budells. És més, per on va clavar les ganivetades, el jutge assegura que la intenció era clara: volia matar i no lesionar a la víctima.

Quan l’autor material dels fets es va entregar als Mossos d’Esquadra, ja havia preparat la seva defensa, i va assegurar que l’havien atacat i que les ganivetades les va clavar en legítima defensa. Un fet que el jutge que l’ha enviat a la presó no s’empassa. "Els investigats no fugen, sinó que es barallen, i només fugen corrent després de la ganivetada", assegura en la interlocutòria. Joan Coromina tampoc veu acreditat que el consum de drogues al·legat per la defensa influís en els fets i conclou que tenint en compte la gravetat de les lesions, en cas de sentència condemnatòria, la pena s'hauria de moure "a la part alta de la forquilla" amb condemnes que van dels 7 anys i mig als 15 anys de presó.

A l'espera de la instrucció

Quan finalitzin totes les proves en aquest fase d’instrucció, caldrà veure si els Mossos d’Esquadra i la Fiscalia hauran pogut acreditar que va apunyalar el jove negre amb la intenció de matar-lo i per una motivació ideològica. Serà en la qualificació final, abans del judici oral, quan les parts, també la Fiscalia, hauran de dir si els acusen també d'un delicte d'odi o si ho contemplen com un agreujant, l'odi, en el delicte d'assassinat. El jutge, per ara, en la seva interlocutòria, assegura que no es pot conèixer què va ser el detonant de la baralla, que va arrencar entre diverses persones i que va acabar en un enfrontament entre els tres detinguts, la víctima de les greus ganivetades -ja està fora de perill- i un segon agredit.