La introducció de droga a Espanya és una pràctica arriscada alhora que creativa. Així s'ha pogut comprovar al port de València, on la Policia Nacional, en una operació conjunta amb funcionaris de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, han confiscat 561 quilos de cocaïna ocults en contenidors de ferralla procedents de Panamà. Les substàncies estupefaents anaven amagades a l'interior de sis cilindres metàl·lics de grans dimensions, així com entre milers de quilos de morralla, i els agents han necessitat realitzar una incisió amb un radial en un d'aquestes estructures cilíndriques pesades per confirmar que, en efecte, hi havia paquets de narcòtics a l'interior.

Investigació i seguiment de València a Almassora

La investigació es va iniciar l'octubre passat quan els agents van tenir coneixement de l'arribada de quatre contenidors sospitosos al port de València. Aquests anaven transportats per un vaixell que procedia de Panamà amb, en teoria, mercaderia legal, com era el cas de la ferralla. Els contenidors van arribar a la ciutat espanyola a començaments de novembre i estaven preparats per ser transportats i lliurats a una empresa de desballestaments situada al Polígon Industrial d'Almassora, a Castelló. Però la pregunta és: com s'ha detectat la cocaïna entre milers de quilos de morralla?

 

La droga oculta a l'interior dels sis cilindres metàl·lics de grans dimensions va ser detectada en observar, els agents de la Policia Nacional i de Vigilància Duanera de l'Agència Tributària, que estaven aparentment massissos i amb un pes de centenars de quilos. Això va fer disparar totes les alarmes, ja que resultaven anòmals en relació amb la resta de mercaderia transportada pel vaixell panameny. Tot i així, els policies van esperar per poder realitzar un seguiment del que semblaven grans quantitats de droga i així identificar els seus destinataris.

Enxampats amb les mans al plat

I així va ser. Una vegada que els contenidors van sortir del port de València van ser traslladats fins a una nau de l'empresa de desballestaments d'Almassora. Els agents van observar, ja al polígon castellonenc, com el responsable de la companyia, acompanyat d'unes altres dues persones, inspeccionava i controlava les operacions de descàrrega, examinava la mercaderia i feia una estranya atenció als sis cilindres metàl·lics. Hi havia un quart participant a la zona: el que s'encarregava d'extreure la cocaïna de l'interior d'aquests envasos pesats.

Davant d'aquestes evidències, els agents de la Policia Nacional van irrompre a l'empresa i van realitzar una incisió amb una radial en un dels cilindres, confirmant que dins hi havia cocaïna. Van detenir les quatre persones que es trobaven al lloc i van intervenir la furgoneta d'un d'ells, a l'interior de la qual van trobar 5.750 euros i eines de tota mena. Entre d'altres, van comissar una radial, 75 discos de tall, broques i una màscara de protecció respiratòria que utilitzava per extreure la droga.

Més de 23.000 euros en efectiu i 561 paquets de cocaïna

En total, a més de les quatre detencions, l'operació conjunta entre la Policia Nacional i l'Agència Tributària ha permès confiscar 561 paquets de cocaïna d'un quilo cada un i amb diferents logotips, com la bandera del Canadà. També han intervingut un vehicle de gran cilindrada amb 12.000 euros en metàl·lic al maleter, 150 a la guantera, un ordinador portàtil i un dispositiu de geolocalització. En números rodons, els diners comissats en efectiu ascendeixen a 23.315 euros. La policia ha donat per desarticulada per complet, a Espanya, l'organització criminal de tràfic de drogues entre ferralla procedent de Panamà.