Cop contra el contraban de lingots d'or entre Panamà i Espanya. La Policia Nacional ha detingut a Madrid el capo del càrtel panameny de Bagdad per blanqueig de capitals i pertinença a organització criminal. Aquest grup criminal és el més actiu del país centreamericà actualment i està dedicat al tràfic internacional de drogues, armes, ajustos de comptes i homicidis. Els agents, després que estigués en parador ignorat des del 2021, van aconseguir localitzar-lo i detenir-lo a Pozuelo de Alarcón aquest dilluns.

 

Tràfic de cocaïna amb lingots d'or

El 2021, el càrtel va ser desarticulat, segons explica el Cos Nacional de Policia (CNP) en un comunicat, i va iniciar-se una investigació arran d'una informació procedent del Departament del Tresor Nord-americà, a través de la seva ambaixada a Madrid. El comunicat apuntava al possible assentament del líder del principal càrtel panameny a Espanya, des d'on estaria introduint grans quantitats de cocaïna a Europa, que en aquests moments era la seva principal activitat. Les autoritats espanyoles i panamenyes van iniciar una estreta cooperació per verificar, localitzar i arrestar els responsables. Van aconseguir reconstruir més de deu operacions de blanqueig de capitals portades a terme per l'organització per un import de més d'un milió d'euros.

Però per aquest tràfic de cocaïna s'havia d'utilitzar algun tipus d'utensili o eina. Els investigadors van comprovar que una part important es feia a través del contraban de lingots d'or procedents de Panamà per la seva comercialització en una fosa espanyola. Els agents van detenir el director financer de la fosa d'or i van descobrir que gran part dels diners blanquejats eren convertits posteriorment en moneda virtual. En total, la Policia Nacional va arrestar deu persones, van bloquejar 93 comptes per uns imports de 400.000 euros, 39 immobles amb un valor de 1,5 milions i deu vehicles d'uns 170.000 euros.

Detingut el 'patrón' a Pozuelo de Alarcón

Tanmateix, els agents no van trobar aleshores el patrón del càrtel de Bagdad. Per això, tot i tenir deu detinguts i aconseguir tallar la ruta de lingots d'or i cocaïna de Panamà a Espanya, van seguir cooperant amb les autoritats del país hispanoamericà. Poc després van descobrir que el principal responsable de l'organització es trobava a Madrid, concretament a Pozuelo de Alarcón, on va ser localitzat i detingut aquest dilluns com a presumpte responsable dels delictes d'organització criminal i blanqueig de capitals.