Ansietat, depressió i trastorn d'estrès posttraumàtic són els símptomes de Daphna i Alexander Cardinale, una parella de Califòrnia, Estats Units. Un error en una clínica de reproducció assistida quan van fer la fecundació in vitro va fer que tinguessin el bebè d'una altra parella, amb la qual es van intercanviar les filles quatre mesos després, després d'adonar-se'n.

Fecundació in vitro fallida: embrions intercanviats

La denúncia, que s'ha fet pública aquesta setmana, es remunta a fets d'estiu de 2018, quan la parella Cardinale va acudir a la California Center for Reproductive Health -Centre de Salut Reproductiva de Califòrnia- per buscar ajuda i consell.

Després d'un llarg tractament, que el material biològic de la parella es va utilitzar per crear un embrió que després s'implanta a l'úter, Daphna es va quedar embarassada i va donar a llum el setembre de 2019.

Però en el part es van adonar que el bebè tenia "la pell molt més fosca", cosa que feia gairebé impossible que fos la seva filla, ja que els dos són blancs. "Va ser tan xocant que l'Alexander es va allunyar diversos passos de la taula de parts i es va haver de recolzar contra la paret", descriu la demanda, segons la BBC.

Un error a la clínica de reproducció assistida

Arran dels dubtes, la parella es va fer gairebé dos mesos després una prova de l'ADN, i els resultats van determinar que no estaven relacionats biològicament amb el bebè. En estat de xoc i molt de pressa van anar al mateix centre on ara ja sabien que s'havia produït un error.

Imatge d'arxiu d'un laboratori / Europa Press

En el mateix California Center for Reproductive Health, que té la seu a Los Angeles, els va ajudar a trobar l'altra parella involucrada, amb la qual els empleats del centre havien intercanviat els embrions i que havien donat a llum la nena dels Cardinale una setmana més tard que ells.

Intercanvi de nadons quatre mesos després del part

Tot aquest procés es va allargar fins quatre mesos després del naixement de les dues nenes, i el gener de 2020, les dues parelles van decidir iniciar un procés legal per intercanviar les petites.

"En lloc d'alletar la meva pròpia filla, vaig alletar i em vaig unir a un bebè que després em vaig veure obligada a lliurar", explicava aquest dilluns Daphna Cardinale en una roda de premsa, en la qual anunciaven la demanda.

En el mateix comunicat, afegia: "Els nostres records del part sempre estaran tacats per la malaltissa realitat que la nostra filla biològica va ser lliurada a una altra persona, i el bebè que vaig lluitar per portar a aquest món no era meu". Finalment, sentenciava que li "van robar la capacitat de portar al món al seu propi fill".

'Mares paral·leles' d'Almodóvar al món real

És per això que els Cardinale han demandat per mala pràctica mèdica, negligència i ocultació dolosa a la clínica de reproducció assistida a la qual van assistir, la California Center for Reproductive Health -Centre de Salut Reproductiva de Califòrnia- i a In VitroTech Labs, un laboratori d'embriologia.

Segons la família, aquest incident ha estat especialment complicat per a la seva primera filla en comú, que només té set anys i li ha costat entendre i assumir l'intercanvi dels bebès. Tant la Daphna com l'Alexander estan en tractament per "símptomes d'ansietat, depressió i trastorn d'estrès posttraumàtic", segons la demanda.

Fotograma de la pel·lícula 'Mares Paral·lels' / El Deseo

Aquest cas recorda a la pel·lícula acabada d'estrenar de Pedro Almodóvar, Madres Paralelas, que relata un intercanvi de nadons entre dues mares solteres que es fan amigues a l'hospital.

Desgraciadament, aquest no és el primer cas en el qual es produeix un error durant el procés de fecundació in vitro, un procediment que va funcionar per primera vegada el 1978 amb la nena proveta Louise Brown a l'hospital d'Oldham, Regne Unit.

Aquest mètode recull òvuls de la dona i els fertilitza amb l'esperma de l'home en un laboratori, donant lloc a un embrió que després s'implanta a l'úter de la gestant.