Operació de la Guàrdia Urbana de Barcelona i la Policia Nacional per desmantellar, al centre de Barcelona, una cuina clandestina que oferia kebabs i altres productes de menjar per dur a casa sense cap mena de mesura higienicosanitària. S’han detingut dues persones i s’ha alliberat un dels cuiners, que estava retingut i explotat laboralment. Estava obligada a treballar més de 15 hores al dia sense cobrar i havia de viure dintre la cuina.

Cuina fastigosa i cuiners explotats

L’operació ha detectat una cuina il·legal al Raval de Barcelona, amagada en un soterrani, amb unes condicions deficients i penoses, tant higièniques com sanitàries, mancant aquest local de llum natural, de ventilació així com un estat precari d'instal·lació elèctrica i ple d'humitats. El responsable de la cuina va quedar arrestat per un delictes de Tràfic d'Éssers Humans amb fins d'explotació laboral; es tracta d’un home de nacionalitat pakistanesa. Es va detenir també un altre responsable de la cuina, imputat pels mateixos delictes i també de nacionalitat pakistanesa.

KEBAB 002
Imatge de la cuina, al centre de Barcelona / Cedida

Els dos detinguts havien ofert als seus compatriotes feina a la cuina a canvi de 33 euros al dia més menjar i allotjament. Però la situació era ser molt més diferent. Les persones que contactaven per a aquesta feina i que de vegades es desplaçaven des de Madrid, en arribar a Barcelona eren acompanyades pel detingut fins a la cuina clandestina i entregaven el passaport, el mòbil i quedaven tancats en clau sense poder sortir.

El menjar es repartia a domicili

A la cuina-soterrani se'ls obligava a treballar jornades de fins a 18 hores, elaborant menjar per després repartir-lo a domicili o en locals de venda d'alimentació. Per elaborar-los tenien una cuina clandestina sense mesures higièniques de cap mena i les víctimes, que es trobaven en situació irregular, eren amenaçades de posar en coneixement aquest fet a la policia i que serien expulsats per aquest motiu. L’ajuntament ha facilitat l’ajuda a les víctimes, la que ho va denunciar en un primer moment i la persona que es va trobar a l’interior de la cuina. Els dos detinguts van ser entregats al jutge i van quedar en llibertat amb càrrecs.

KEBAB 003
Agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Urbana a la cuina il·legal / Cedida