El surrealista cas de l'home sense cor entre Barcelona i Albània, té novetats. Una família d’un jove albanès que vivia a la capital de Catalunya ha denunciat la repatriació del cadàver sense cor d'un parent que va morir a l'Hospital del Mar de Barcelona el maig del 2020. Asseguren que el cadàver es va enviar sense el cor del jove i que mesos després se'ls va enviar l'informe de l'autòpsia de l'òrgan, però s'havia fet 17 dies abans de la mort de l'home.

Els fets es remunten al 8 de maig. El jove, acompanyat d'una germana, va anar amb febre al centre, i va morir, segons el Defensor del Pacient, "durant les maniobres de contenció del personal de seguretat en resposta a una agitació que va presentar en el context del seu quadre clínic". El cadàver va ser traslladat a Albània, però sense el cor de l’home. Mesos més tard, davant la insistència de la família, es va remetre a Albània l'autòpsia del cor, però l'entitat subratlla que s'havia practicat 17 dies abans de la mort del jove. La família considera "summament irregular" la decisió de separar el cor del cos i no descarta un cas de tràfic d'òrgans.

La justícia espanyola denega la prova d'ADN

Segons recull l’ACN, el cas el porta l’advocat Carlos Sardinero, dels serveis jurídics del Defensor del Pacient, que ha detallat que l’Audiència de Barcelona no ha acceptat fer la prova d’ADN al cor per corroborar que pertany al jove difunt, tal com li demanaven la mateixa família i el govern albanès.

Però no només a Catalunya s’ha obert una investigació. La Fiscalia del Tribunal de Primera Instància de Tirana ha dirigit una comissió rogatòria sol·licitant auxili judicial a les autoritats judicials espanyoles, en dos oficis que es van fer el febrer de 2021 i l'abril de 2022, on es demanava que es remetés el cor a Albània o, en cas que no fos possible, que se li practiqués una prova d'ADN.

Auxili al govern espanyol

De moment, l’Audiència de Barcelona ha arxivat la causa tot i els “dubtes” generats, assegura el Defensor del Pacient. La presidenta de l'entitat, Carmen Flores, ha sol·licitat al govern espanyol que "per respecte als drets humans", localitzi i entregui el cor a les autoritats albaneses "utilitzant les vies oficials i garantint la traçabilitat i cadena de custòdia" per poder-li fer la prova d'ADN "que Espanya ha denegat".