Francisco Franco és de sobres conegut, el militar espanyol que es va convertir en un dictador d'ideologia feixista i que va manar a Espanya després de la Guerra Civil (1939) fins al dia de la seva mort el 20 de novembre de 1975. Pocs coneixen la història de Ramón, el menor de la família Franco Bahamonde, que tenia idees contràries a les del seu germà Francisco, encara que ambdós comparteixen un passat en l'exèrcit espanyol.

Ramón Franco, nascut a Ferrol el 1896, era un fidel reflex dels republicans de l'època. Una persona rebel i extravertida, un jove que estava en contra de la monarquia i de la dictadura de Primo de Rivera. També va ser un heroi de guerra, especialitzat en aviació. Va aconseguir ser el primer pilot de l'exèrcit espanyol en aconseguir un vol amb hidroavió d'Espanya a Amèrica el 1926.

Diputat d'ERC

Eren temps de canvi a Espanya, els partits polítics es movien a la recerca de perfils interessants per aconseguir més escons en les eleccions. Ramón Franco es va presentar en les llistes d'Esquerra Republicana de Catalunya als 35 anys. La candidatura d'ERC va ser un èxit a la capital catalana, obtenint 14 dels 18 escons disponibles. Un dels diputats elegits va ser el menor dels Franco.

Ramón Franco va ser company de Francesc Macià i Josep Tarradellas al Congrés dels Diputats i ocuparia el seu escó durant 2 anys. Va decidir abandonar la política després d'un relativament curt període de temps per tornar a l'exèrcit. El govern de Lerroux (PRR) va decidir acceptar-lo de nou i va ser enviat a l'ambaixada espanyola de Washington.

Mentre era a la capital dels Estats Units es va produir el cop d'estat del seu germà, Francisco Franco. Tot apuntava que Ramón tornaria a Espanya per lluitar en el bàndol republicà. Malgrat això, es va quedar a Washington. Segons compta l'escriptor Andrés Rueda, aquesta decisió la va prendre després de parlar amb el president Manuel Azaña.

Retorn a Espanya

Finalment Ramón va decidir tornar a Espanya per lluitar contra els seus antics camarades. Francisco Franco va ascendir el seu germà a tinent coronel. Malgrat això, diversos militars estaven en contra de la inclusió del menor dels Franco pel seu passat com a republicà.

Vall dels Caiguts Europa Press

Vall dels caiguts / Europa Press

Va operar principalment a València i Barcelona fins que va tenir un accident que va posar fi a la seva vida el 28 d'octubre de 1938. Estava en una missió de bombardeig amb prop d'una tona d'explosius quan va perdre el control del seu hidroavió en una tempesta. Va acabar estavellant-se amb el mar.

Alguns rumors apunten que algú va manipular l'aeronau italiana que pilotava, fins i tot es diu que el seu propi germà hauria estat el que ordenés que es fes. Malgrat això, mai no es va arribar a demostrar que així fos.