Els Mossos d'Esquadra, en col·laboració amb la Policia Nacional i la Policia Judiciària de Portugal, han desmantellat una màfia que es dedicava a estafar avis fent-los creure que estaven a punt de ser víctimes d'un robatori, per la qual cosa havien d'entregar-los diners en efectiu, targetes i joies que poguessin tenir als seus domicilis. S'han detingut més de 50 persones. Sempre trucaven fent-se passar per un treballador del seu banc amb aquesta afirmació, i enviaven un membre del grup disfressat de policia o de tècnic de la sucursal que s'emportava les pertinences dels estafats, sempre persones d'edat avançada. 

Amb aquesta tècnica els delinqüents es van embutxacar més de 2,5 milions d'euros amb víctimes de Tarragona i de Sevilla. La base d'operacions del grup es trobava a Portugal, des d'on feien trucades en massa a veïns d'una localitat en concret per determinar les persones més susceptibles de caure en l'engany. Un cop identificat un "candidat", tornaven a trucar sota el pretext de ser del departament de seguretat del seu banc. Els explicaven que havien detectat que un grup criminal estava monitorant els seus moviments bancaris, i que el més sensat seria extreure tots els diners del compte per anticipar-se a un robatori. Durant dies assetjaven els avis amb aquestes trucades fins que aconseguien manipular-los guanyant-se la seva confiança.

 

Saquejaven els pisos de les víctimes fent-se passar per policies 

A les trucades els seguia una visita en persona per part d'un "policia" o un "tècnic" del banc que, assegurant que no era segur que tinguessin els seus objectes de valor i diners a casa, coaccionaven a les víctimes perquè els donessin les seves targetes, diners en efectiu, joies i aparells electrònics. En alguns casos no era prou amb la intimidació que exercien sobre els avis amb les falses amenaces de robatori i es posaven violents amb ells fins que aconseguien el seu objectiu. 

En algunes ocasions, fins i tot obligaven els avis a acompanyar-los al banc per a autoritzar les transferències a comptes corrents a nom dels delinqüents o a fer extraccions de diners als caixers. En una ocasió, van fer diverses visites a una mateixa persona fins a fer-se amb més de 400.000 euros i, en una altra, un d'aquests falsos policies es va quedar a dormir al domicili de la víctima, una dona de 74 anys que vivia sola, i va treure les joies de la caixa forta amb el pretext d'emportar-los a un lloc més segur dins d'un banc. 

Màfia assentada a Portugal, blanquejaven els diners amb "mules"

L'enorme volum de diners amb el qual aconseguien fer-se amb aquest mètode feia necessari blanquejar el capital per a no aixecar sospites. Els diners en efectiu normalment els transportaven en cotxe cap a Portugal els mateixos membres del grup, o bé mitjançant agències d'enviament de diners. Pel que fa a les transferències, comptaven amb "mules" que rebien els diners als seus comptes per reenviar-los més endavant a altres controlats per la cúpula de la màfia, a Portugal. En altres ocasions empraven aquests diners per comprar telèfons i portàtils d'alta gamma que posteriorment venien. La tècnica més sofisticada de blanqueig, però, era la compra de lingots d'or que podien transportar fàcilment, al mateix temps que es minimitzava una potencial pèrdua del seu valor. 

Després de més d'un any d'investigació, que va començar a principis del 2023, coordinada pel Jutjat d'Instrucció número 3 de Reus, el passat 4 de juny es van fer 19 entrades i perquisicions a Valls (Alt Camp), a Sevilla i a Faro (Portugal) i es va procedir amb la detenció de 53 persones - els principals sospitosos, de nacionalitat espanyola - i a requisar 20.000 euros en metàl·lic, equips informàtics i diversos documents que els relacionava amb més de 3.000 estafes