El noi que es va inventar una agressió homòfoba a Madrid no serà investigat per denúncia falsa, sinó per simulació de delicte, que no és exactament el mateix. Quina diferència hi ha entre un delicte i altre?

S'inventa una agressió homòfoba a Madrid

Tot va començar el diumenge de la setmana passada quan un jove de 20 anys va denunciar una presumpta agressió homòfoba al barri de Malasaña de Madrid: va dir que vuit homes encaputxats l'havien agredit al portal de casa seva i que li havien marcat el cul amb una navalla escrivint-li "maricón".

Ni rastre dels vuit encaputxats a les càmeres de seguretat

Amb el comunicat de lesions, es va dirigir fins a comissaria per denunciar-ho tot, però quan els policies van intentar reunir les proves que corroboressin el que el noi havia demanat, van començar a veure moltes contradiccions en el seu testimoni i a les càmeres de seguretat no hi havia ni rastre dels vuit encaputxats ni cap testimoni va veure res.

Al cap de pocs dies, el noi de 20 anys va reconèixer a la Policia que s'ho havia inventat tot i que ho havia fet per tapar una infidelitat al seu xicot. Va explicar que va mantenir relacions sexuals masoquistes consentides amb dos homes i que, per aquest mateix motiu, tenia les lesions al gluti.

Quina diferència hi ha entre la denúncia falsa i la simulació de delicte?

La denúncia falsa, segons l'article 456 del Codi Penal es dona quan "amb coneixement de la seva falsedat cap a la veritat, imputin a una persona uns fets que, en cas de ser certs, constituirien una infracció penal", un delicte penat amb fins a 2 anys de presó.

Per aquest mateix motiu, el jove no serà investigat per aquest delicte, ja que no ha acusat cap persona en concret sobre aquest presumpte delicte i, per tant, es tractaria d'una simulació de delicte, no d'una denúncia falsa.

Policía Nacional / Europa Press

El jove que es va inventar la falsa agressió homòfoba de Madrid està sent investigat per simulació de delicte / Europa Press

El jove es podria enfrontar a sancions econòmiques elevades

A l'article 457 del Codi Penal, s'explica que la simulació del delicte es dona quan una persona "simula ser responsable o víctima d'una infracció penal o denuncia una inexistent, provocant actuacions processals", un delicte castigat amb una multa de sis a dotze mesos. Així doncs, el jove es podria enfrontar a una sanció econòmica molt elevada acusat de simulació de delicte.

La de Madrid és falsa, però aquestes agressions homòfobes sí que van passar

Aquesta falsa agressió ha provocat gran indignació a les xarxes i, des dels col·lectius LGTB han aprofitat l'ocasió per explicar que es tracta d'un cas aïllat i que, malauradament, pateixen moltes agressions LGTB-fòbiques verdaderes. De fet, a ElCaso.cat, vam fer un recull d'agressions homòfobes que estan sent investigades per la Policia.