Més de vuitanta persones van ser estafades, presumptament, pel fals dentista del carrer d’Espronceda de Barcelona. El 2018 va ser arrestat després de diverses denúncies, si bé en aquell moment els Mossos d’Esquadra de la Unitat d’Investigació de la comissaria de Sant Martí no s’imaginaven la magnitud de la tragèdia. Arran d’unes denúncies presentades per lesions causades per aquest home, J.G.A., que deia ser dentista i que tenia un centre en un entresol del número 281 d’aquest carrer de la capital de Catalunya, el van poder detenir. Ara el cas arribarà a judici. S’han pogut localitzar un total de 80 víctimes, la majoria, amb lesions causades per negligències mèdiques. Tal com consta a l’escrit de la Fiscalia, aquestes 80 persones, que durant anys van anar a visitar al Centre Dental Esprodent, van arribar a pagar 400.000 euros en tractaments que o bé es van fer malament o no es van arribar a fer. 

Milers d'euros d'estafa, milers euros de multa

El judici contra l’home, a qui la Fiscalia demana una pena de deu anys i una multa que pot enfilar-se a milers d’euros -es demana una indemnització dels diners pagats, que superen els 400.000 euros, una indemnització de 5.000 euros més per cada una de les vuitanta víctimes i una multa de 8.000 euros per cada víctima- arrencarà aquest propvinent 23 de gener a l’Audiència de Barcelona, a la secció sisena.

Dentista
Imatge de l'interior de la consulta del dentista del carrer d'Espronceda de Barcelona / CME

La detenció i desmantellament del centre mèdic va ser l’any 2018, després de diverses denúncies. Els Mossos d’Esquadra es van presentar al local del carrer d’Espronceda i van trobar-hi dos treballadors i tres pacients. L’home detingut, que va assegurar ser-ne el responsable, va confessar a la policia que no tenia cap mena de títol per fer de dentista. Els pacients van explicar que les situacions que havien viscut també eren semblants a les que havien denunciat les altres persones. El modus operandi sempre era el mateix, si bé el pressupost, que feia a mà i demanava pagar per avançat, variava segons els serveis que, presumptament, oferia. 

Consulta amb condicions insalubres

Es va precintar el local, on els Mossos van trobar restes d’haver estat fent intervencions quirúrgiques sense cap mena de salubritat ni mesures higièniques, i el fals dentista va quedar en llibertat. Les investigacions que van fer els investigadors de la policia catalana han permès, tal com s’ha sabut ara, arribar a identificar a 80 víctimes. La majoria, segons consta a l’escrit de la Fiscalia, van pagar els serveis i acabar amb infeccions i ferides greus a la boca. Els pressupostos que s’adjunten a la causa de les persones que han presentat denúncia i que ara, com a mínim, esperen recuperar els diners són molt variats. Alguns són tractaments acumulats, arribant a pagaments de 3.000 euros, i altres, a qui van fer implants per valor de 6.000 euros, un d’ells, o 11.180 euros, un altre. En alguns casos, tot i haver pagat el tractament, no el van rebre. Un d’ells assegura que va pagar 8.200 euros i que el fals dentista li va fer un document de reconeixement de deute, tot i que no li va tornar els diners.

La Fiscalia creu que el fals dentista detingut va cometre un delicte d’intromissió, pel qual demana dos anys de presó, i també un delicte continuat d’estafa, pel qual demana una pena de vuit anys de presó. A més, la Fiscalia demana el pagament de diverses multes, del retorn dels diners als clients i un pagament també d’indemnitzar amb 5.000 euros a cada víctima per “danys morals”. Està previst que durant la vista oral, que s’allargarà durant quatre dies, compareguin les vuitanta víctimes que han pogut localitzar els Mossos d’Esquadra